Българските ВМС ще имат подвижен модул за подводни морски операции

0
1813

Военноморските ни сили ще имат високо технологичен комплекс за подводни операции, предаде БНТ.

Военният ни флот е спечелил проект, по който ще получи финансиране от Европейския съюз, съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който присъства на честването на 121 години от създаването на Военноморската база във Варна.

С осъществяването на проекта Военноморските ни сили ще разполагат с барокамера, подвижен модул за подводни морски операции, който включва и безпилотни подводни апарати.

„Самият проект включва разработване на висши технологии и разработване на костюм за подводна интервенция, като всички биометрични данни на водолаза ще могат да бъдат контролирани дистанционно.“ – поясни контраадмирал Митко Петев.

Модулният комплекс може да се използва за оказване на помощ в случай на авария и за противоминни операции, ще гарантира и безопасността на пристанищата. При необходимост има възможност техниката да бъде транспортирана в рамките на 24 часа навсякъде в страната ни.

„Има своето приложение когато е необходимо да се окаже допълнително помощ на населението при авария, бедствия във водоеми, водни басейни.“ – допълни командирът на ВМС.

Военноморските сили участват в проекта съвместно с Франция и Гърция. Срокът за реализацията му е две години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук