ВМРО предупреди за гавра с българи в Босилеград и спрени на границата детски подаръци

0
2255

„Сърбия отново се изгаври с българското малцинство в Западните покрайнини. Това е недопустима поредна проява, която този път е насочена срещу деца. Искаме спешна и нарочна реакция от Министерството на външните работи на България“, се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение във връзка с прессъобщение на Културно-информационния център – „Босилеград“, който е неправителствена организация на българската общност в региона. От него става ясно, че граничните власти на Сърбия са спрели бус с подаръци за децата, изпратени от отдел „Култура“ на Столична община.

От информацията се разбира, че за предстоящите Коледни празници, КИЦ „Босилеград“, съвместно с Дирекция „Култура“ към Столична община организират предварително заявено тържество за децата от основното училище и предучилищните заведения в Босилеград.

 Столична община осигурява 180 коледни пакетчета за децата и календари, съобщават ВМРО.

Те са „изненадани“, че микробусът с подаръците е задържан и върнат обратно от сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци – Рибарци“.

„Това освен пореден опит за натиск и потъпкване правата на българското национално малцинство в този забравен от сръбската държава край, е и ярка проява на неуважение към такава важна българска институция, каквато е Столичната община. Действията на граничарите едва ли са тяхна лична преценка“, обясняват те.

„Това за нас са координирани действия от страна на държавата, както бяха и тези с арестуваните лекари, с манипулацията на избора на Националния съвет на българското малцинство и още десетки подобни „инциденти“, които просто не станаха медийно достояние“, коментират ВМРО и допълват, че това за тях е  „доказателство за лицемерна политика на Република Сърбия спрямо България и явно незачитане на добросъседските отношения между двете държави“.

„Проявата е още по-отблъскваща, тъй като е в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, време за смирение, добронамереност и грижа за хората в нужда, и особено към децата. Тя е в разрез с християнските принципи и морал. На съвестта на местните власти и идеолозите на този фарс остава разочарованието на децата от това, че тази година Дядо Коледа не можа да ги зарадва с коледни подаръци“, обяснява ВМРО.

Те настояват за спешна реакция от страна на Министерството на външните работи на Република България. Призовават вицепремиера Екатерина Захариева да поиска обяснение от посланика на Република Сърбия в София за „скандалните действия на държавата, която представлява като дипломат“ и заявяват, че по този случай ще сезират и европейските институции.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук