Вижда ли се краят на разследването срещу доктор Иван Димитров, застрелял крадец в двора си?

Рецидивистът-крадец Плъха бе открит застрелян върху кола зад сградата на Областната управа

0
8077
Снимка: Ладислав Цветков

За съжаление все още няма край разследването срещу пловдивския анестезиолог д-р Иван Димитров за убийството на рецидивиста Георги Джевизов – Жоро Плъха през март тази година. За пореден път прокуратурата е удължила срока за разкриване на истината по случая. До 5 януари 2019 г. заради поредна назначена експертиза, разследването е удължено с още два месеца, съобщи сайтът Fenixnews.eu като се ползва от Окръжна прокуратура Пловдив.

Две са обвиненията срещу лекаря  – не е действал в условията на неизбежна отбрана и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Максималното наказание по двете обвинения срещу Димитров предвиждат по НК  между 5 и 8 години затвор.

Случаят изключително много нашумя сред обществеността, заради спорният, според хората момент на неизбежна отбрана, а според юристи – законът е пределно ясен и няма нужда да бъде променян.

Второто нещо, което раздели мненията, бе различните версии, които представиха обвиняемият и разследващите.

„Не се чувствам престъпник. Над шест пъти са ме крали. Съжалявам за това, което се случи. Моят живот не е това. Аз не съм убиец, аз не искам и не съм искал това да става“, каза на излизане от ареста д-р Иван Димитров на 6 март т.г., когато бе пуснат от съда на свобода срещу мярка за неотклонение „подписка“.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Image result for д-р Иван Димитров дейли прес
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / АРХИВ

Тогава стана ясно, че той е бил наръган на две места в крака при екшъна с крадеца.

Според д-р Димитров, Джевизов е влязъл в къщата на лекаря заедно със свой съучастник. Собственикът ги е чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му. Тогава Плъха го нападнал с нож и го е ранил в крака. Другият крадец побягнал, а лекарят стрелял няколко пъти. 

Рецидивистът-крадец Плъха бе открит застрелян върху кола зад сградата на Областната управа. 

Според прокуратурата обаче лекарят е наблюдавал  крадеца в продължение на 30 минути от гаража си и е стрелял с предварително зареден пистолет Валтер – незаконно притежаван.

В дома на доктора са намерени още незаконни оръжия.

Според данни на разследващите той се е опитал да прикрие следите от убийството и е отказал категорично да се обади на тел. 112, а стрелбата по рецидивиста е станала извън двора на Димитров, от упор. Няма запис на инцидента, но камера е записала действия на Димитров и негов приятел след това.

Обвинението твърди, че д-р Иван Димитров е помолил двама свидетели да изтрият записи от охранителни камери, те не са го направили.

Как ще завърши това разследване предстои да разберем.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук