Вицепрезидентът: Всички сигнали за ДАБЧ са предадени на прокуратурата

0
3163

Всички сигнали, които са получавани в президентската институция за Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), са предавани в прокуратурата. Това увери днес вицепрезидентът Илияна Йотова, която е в Димитровград.

„Аз съм го направила своя коментар отдавна и не виждам защо трябва да го повтарям. Аз разчитам на това прокуратурата да си свърши работата, цялата правораздавателна система“, призова Йотова.

По думите ѝ от там нататък случаят остава в ръцете на Министерския съвет, понеже агенцията е структура към МС. Съответните отговорни хора трябвало да дадат обяснения по казуса.

„Всички сигнали, които ние сме получавали в Президентството, сме ги предавали в Прокуратурата и вчера излезе официална информация от страна на президентската администрация“, заяви отново Йотова.

Припомняме, че на 31 октомври, сряда, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи – прокуратурата и ДАНС.

„Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата“, изтъкна тогава Радев.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

Вчера, 1 ноември, стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Именно Катя Матева е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до министър-председателя и прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

В сигнала били изложени множество твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство, както и за воденето на „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“.

На 5 юни 2017 година Матева подава нов сигнал за схемите в ДАБЧ и МП. Във втория сигнал имало конкретни оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия спрямо Матева. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер).

ДАНС започнали проверка и по този сигнал. Заключенията от проверката – липса на данни за извършени престъпления.
С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

По-рано днес Катя Матева беше гост в сутрешния блок на bTV. Там тя категорично заяви, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук