Вотът на недоверие да е продуктивен, пожела шефът на БЛС

0
3940

Вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията. Нека вотът да бъде поле за идеи и изказвания, които да бъдат продуктивни за оптимизирането на системата в здравеопазването. Това си пожела в ефира на БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

По думите му здравеопазването функционира въпреки многото критики. Хората са по работните си места и работят макар и със затруднения, обясни докторът.

Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата„, призова Маджаров.

Шефът на БЛС коментира предложените от здравния министър Ананиев два модела на здравеопазване. Според него това са предложения-концепции за промяна на начина на финансиране на системата.

„Ние имахме предложение, това е решение на Управителния съвет, още преди две години, преди да излязат тези предложения, че за нас добрия вариант е да се запази солидарния модел на сега съществуващата Каса с един малко по-ограничен пакет и да се даде възможност на хората да се осигуряват допълнително или застраховат, за да получат повече, отколкото гарантира пакетът“, посочи Маджаров.

Според лекарския съюз средствата, които може да си позволи обществотокато събрани здравноосигурителни вноски, не могат да осигурят в пълна степен качество на здравеопазване, каквото всички очакват.

След като има плащане извън пакета значи здравеопазването в момента функционира не с парите, които се събират като здравни осигуровки, а с още толкова, обобщи Маджаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук