Вълчев се притесни от цената на учебниците за гимназистите

0
2039

И на мен ми се струват високи част от цените на учебниците. Това призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти в Пловдив.

В коментар за високата цена на учебниците, конкретно – учебниците за 9 клас, министърът обясни, че за тази година те са нови заради новите учебни програми.

„Възложил съм на служители да направят пълно пазарно проучване. Докладват ми че това са цени само на някои от издателствата. Нормално е да има по-високи цени, но не до такава степен“, каза Вълчев и поясни, че има повишение на цената на труда и това е вероятният мотив за по-скъпите цени.

Следващата седмица ще анализираме, ще проговорим възможностите и защо се е стигнало до тук и ще проговорим възможностите за намаляване на цените, каза министърът за предстоящата среща с издателствата.

По думите му министерството не е предвидило да финансира закупуване на учебници, които да предостави безплатно на учениците и на училищата.

Последните години с бюджета правим редица крачки за по-добро финансиране на системата. С един бюджет не можем да изпълним всички добри намерения и тази година.

С бюджета, който сега ще подготвим за следващата година, ще имаме увеличение от над 400 млн. лева на разходите за образование. Голяма част от него ще бъде за финансиране на заплатите на учителите. Ще финансираме дейности по интереси – над 25 млн. леваРазширили сме редица други дейности в системата, обясни образователният министър.

„Надявам се в следващите години да можем да покриваме част от разходите. Преди 10 дни отпуснахме 7 млн. лева за училищата, които нямат шкафчета. Оборудваме училищата с wi fi (свободен интернет) и други неща, които предполагат въвеждане на електронно обучение“, допълни министър Вълчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук