Върховният съд върна делото срещу Иванка Ройдова, поръчала цялото си семейство

0
5677

Върховният касационен съд уважи жалбата на обвинената в братоубийство Иванка Ройдова и върна делото на въззивния съд за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Мотивите са, че Апелативният съд в Пловдив е подминал факта, че единствен наследник по завещанието на бащата на подсъдимата е Н. Б., а освен подсъдимата и брат ú наследник на починалия по закон е и другата сестра – А. Р., при положение че именно върху това обстоятелство се е фокусирала защитата, за да обоснове тезата си, че няма причина Иванка Ройдева да убива брат си и неговото семейство.

Според ВКС важна част от защитната позиция на подсъдимата е било твърдението, че е търсела легален начин да оспори волята на баща сиединствен наследник след неговата смърт да бъде лицето Н. Б. За установяване на това обстоятелство защитникът е направил искане да бъде допуснат в качеството на свидетел адвокатът, към когото подсъдимата твърди, че се обърнала за съдействие.

ВКС смята, че първата инстанция неоснователно е отказала да допусне разпит на адвоката в качеството му на свидетел. По този начин, освен че е накърнил правото на подсъдимата да представи доказателства в подкрепа на твърденията си, съдът сам се е лишил от възможността да провери тяхната достоверност. Този пропуск не е бил отстранен от въззивната инстанция въпреки задълженията ú да провери правилността на присъдата.

Припомняме, че през март 2016 г. стана ясно, че 66-годишната жена подготвяла убийството на цялото семейство на брат си заради наследство. Тя беше задържана за 24 часа. Иванка Ройдова искала да обсеби наследство в размер на над 4.5 млн. долара, което получавала от баща си, емигрирал в САЩ преди много време. На килърите, с които преговаряла, Ройдова обещавала да получат 10% от 4,5 млн. долара.

Съдът прецени, че Ройдова наистина е уреждала мократа поръчка за близките си, но е попаднала на агент под прикритие на правосъдиетоТака се стигна до разкриването на престъпния замисъл. По част от другите обвинения жената беше оправдана. Едно от тях е намирането на наемен убиец от Украйна, което съдът счете за недоказано.

Ройдова беше осъдена да плати 4 хиляди лева разноски по делото, а през септември 2017 г. тя получи условна присъда.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук