В област Русе върнаха 80 деца в класните стаи за месец (ОБНОВЕНА)

0
1258

През месец октомври в Русенско близо 80 деца, отпаднали от образователната система, са се завърнали в училищата и детските градини, съобщи БНТ.

За завръщането на децата от област Русе в родното образование са спомогнали мобилните екипи, които са посетили над 700 семейства, в които има деца, които не посещават учебните заведения.

Специалисти коментират темата в русенската община Ценово. Там проблемът идвал от миграцията и ранните ромски бракове.

В общината около 10% от учениците са в чужбина.
През октомври едно от трите деца в общината, върнато в системата, е 10-годишно момиченце, което не е посещавало училище една година, защото родителите ѝ я взели със себе си в Германия. 

В училище „Хр. Ботев“ в Ценово пък се обучавали 61 деца, като 70% от тях от ромски произход, а семействата им били бедни. Затова от общината са организирали кампании за събиране на дрехи, обувки и хранителни продукти.

По думите на зам.-кмета на община Ценово Ваня Игнатова усилията на местната управа са насочени и към осигуряване на работа на безработните, защото ниските доходи се сочели като причина за това родителите да не пускат децата си на училище.

Експерти в сферата на образованието обаче тълкуват, че с децата от рисковите групи работата трябва да продължи и след връщането им в образователната система.

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Русе Росица Георгиева алармира, може да се очертае сериозен проблем, ако хората в учебните институции не успеят да задържат вече върнатите деца в заведенията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук