Гранични агенти на САЩ няма да отговарят на депутати за смъртта на 7-годишно момиче

0
4902

Граничните агентите на САЩ, които задържаха 7-годишно момиче от Гватемала, което по-късно почина след федерално задържане, няма да разговарят с американски депутати, които разследват смъртта й, коментира американското министерство за вътрешна сигурност, цитирано от „Ройтерс“.

Членове на Конгреса планират да посетят патрулната станция в Ню Мексико, където Жаклин Каал и баща й са заведени на 7 декември, за да научат повече, защо тя е починала.

Смъртта на Каал задълбочава критиките към имиграционната политика на президента Тръмп от демократите и защитниците на мигрантите.

Секретарят на министерството за вътрешната сигурност – DHS Кирстен Нилсен заяви, че това показва опасностите от пътуването и решението на семейството да пресече границата незаконно.

Представителят на САЩ, демократът Хоакин Кастро коментира, че депутатите трябва да видят как са оборудвани станциите на граничните патрули, за да защитят здравето и безопасността на мигрантите. Законодателите искат да разпитат и агенти, които са присъствали, когато Каал се е почуствала зле.

DHS заяви, че мнозинството от агентите, участващи в задържането на момичето, са членове на синдикатите и като такива, задълженията им не включват разговори с членове на Конгреса.

Арт Дел Куето, говорител на Съюза на агентите, Националния съвет за граничен патрул коментира, че ги съветва да не говорят с никого извън DHS за инцидента, докато агенцията не приключи разследването си. Депутатите ще могат да говорят с комисаря на митниците и гранична защита и лидерите на граничния патрул.

Докато DHS зачита контролната роля на Конгреса, важно е да се позволи процесът на разследване да се осъществява безпрепятствено от политиката“, заяви говорителката на DHS Кейти Валдман в изявление. Агентите, участващи в инцидента, ще бъдат в разследването на генералния инспекторат за смъртта на Каал, допълва DHS.

Каал и баща й прекосяват границата с група от 163 имигранти и са задържани от граничен патрул. Те чакат осем часа, за да бъдат транспортирани до най-близката станция. При пристигането си в станцията в Лордсбург, Ню Мексико, се установява, че Каал има висока температура. Тя е починала на 8 декември в болница в Ел Пасо, Тексас, след като е диагностицирана с чернодробна недостатъчност.

Адвокатите на семейството призовават за „прозрачно и неутрално“ разследване на смъртта й.

Семейството оспорва изявление, направено от служители пред „Вашингтон пост“, че Жаклин не е яла или пила вода в продължение на няколко дни.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук