Гроздан Караджов: Извинението на Симеонов прозвуча гротескно

0
2045

„Политиците не трябва да прекрачват определени граници и замерянето с груби думи се прекрачва една линия, зад която не трябва да има политика. Извинението прозвуча гротескно след опита да се обяснят думите, на практика предизвика обратен ефект“. Това заяви бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов пред БНР.

По думите му след заседанието на коалиционния съвет в сряда рано сутринта не е проличало да са си говорили за морал и етика. И Симеонов, и Каракачанов са политици, от тях се очаква да сеят съгласие. В България се позабравиха основните правила – какво означава да си политик, коментира Караджов.

Относно становището на ДПС, които поискаха оставката на Симеонов, бившият депутат от РБ смята, че Движението за права и свободи са невидимият партньор във властта и трусовете рефлектират върху тях. „Те се разграничават, за да минимизират щетите. Бягат от мястото, където се изсипва закономерният гняв на хората“, каза Караджов.

Елитът си е самодостатъчен, народът като че ли им е малко в повече„, обясни Караджов.

Припомняме, че повод за острата реакция на обществото и искането на оставка от вицепремиера Валери Симеонов бяха неговите думи по адрес на майките на деца с увреждания – „група кресливи жени с уж болни деца“. Репликата е изречена на 16 октомври след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество по повод промените в Закона за хората с увреждания.

На 23 октомври, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепи своя колега от малката коалиция, но и не подкрепя оставката и на Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“.

Това стана ясно от изявлението след срещата между двамата патриоти, на която Волен Сидеров, третият от коалицията, не дойде, въпреки че самият той поиска съвет, но на Голямата коалиция.

Ден по-рано, 22 октомври, се състоя многочасов протест под прозорците на Министерски съвет с искане за оставката му. Корнелия Нинова тогава заяви, че ако Симеонов не подаде оставка, то цялото правителство трябва да си ходи.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на Валери Симеонов още в петък.

Тогава и Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: „Стига с този театър“.

Президентът също коментира изказването на вицепремиера като заяви, че безконтролната власт ражда цинизъм.

На 24 октомври вицепремиерът Валери Симеонов се извини след заседание на коалиционен съвет. Малко по-късно стана ясно, че е възможно той да оглави и Съвета на хората с увреждания.

Според Караджов малко се прави за хората с увреждания. От тази гледна точка протестът има резултат – накара властта да се забърза с важни закони.

„Протестът има две ядра. Второто ядро на протеста е структурирано около фалшивия, според мен, Закон за индивидуалната помощ, който не решава нищо“, каза Караджов.
Според него Законът е неизпълнимо условие, което се поставя, за да може този протест да продължи вечно.

По думите на реформатора не е вариант да се отглеждат хората вкъщи и да се създава изкуствена заетост на майки и бащи не е вариант. Има и нещо гнило и то се използва с прикрита политическа цел, убеден е Караджов.

Хората с увреждане имат нужда от професионални услуги и това трябва да става в специални центрове, повтори той.

Караджов обясни, че самият той има близък с увреждане и е участвал в създаването на специален център за помощ на хора с тежки увреждания. Той настоя, че това е пътят да се оказва помощ на хората с уврежданита, а не те да се отглеждат вкъщи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук