Делян Добрев: България преговаря с „Газпром“ за цената на газа

0
11949
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, който се доставя за страната ни. Това обяви председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев пред БНР.

„Тази седмица шефът на „Булгаргаз“ бе на такива преговори в Русия, т.е. преговорите са започнали на техническо равнище“, каза Добрев.

Той не очаква да има резултати на техническо ниво, защото трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора.

"Булгаргаз" получи своите 13,89% увеличение

„Булгаргаз“ получи своите 13,89% увеличение

За крайните потребители увеличението ще бъде под 8%


Относно оспорваната от АБВ идея за обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“ Делян Добрев смята, че подобно решение ще има съществени ползи. Той очаква и значителни намаления на разходите.

„Хипотетично от едно такова обединение може да има съществени ползи, защото ще се намалят разходите, бордовете. Погледнато от експертна гледна точка едно такова обединение може да даде възможност на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“ да предлагат много по-гъвкави продукти. Ако тези две централи търгуват своята електроенергия заедно, те ще могат да постигнат много по-добри резултати, а и могат да се постигнат значителни намаления на разходите“, смята Добрев.

АБВ скочи срещу предложение за обединяване на АЕЦ "Козлодуй" с „Мини Марица- изток"

АБВ скочи срещу предложение за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ с „Мини Марица- изток“

Румен Петков нарече „скандално“ предложението


Относно обвинението на БСП, че от петък, 28 септември има промяна в политическата ситуация в парламента след като ДПС осигурява кворум за заседанията, Добрев заяви, че това не е логически вярно. Според Левицата срещу кворума ДПС получили отпадане на предложенията за промени в Закона за устройство на територията. Според Добрев депутатите от ДПС са видели, че ще има заседание, тъй като депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ са осигурили кворум.

ДПС спаси работата на Народното събрание

ДПС спаси работата на Народното събрание

135 депутати се регистрираха


„Тези опити да се каже, че работата на парламента зависи от регистрацията на ДПС просто са несериозни“, каза Добрев.

От ГЕРБ не се притесняват от предстоящия вот на недоверие в сферата на здравеопазването: „Аз мисля, че за първи път има идеи, които се обсъждат за здравна реформа. Тези идеи са до голяма степен разработени, съгласувани и вероятно това дава основание на опозицията за този вот на недоверие, но по-добре да има реформи и вот на недоверие, отколкото да няма реформи“, каза Добрев.

БСП внася вот на недоверие за здравеопазването

БСП внася вот на недоверие за здравеопазването

Решението бе взето на днешния пленум


В коментар за промените на Закона за енергетиката бившият министър заяви, че ако от КЕВР не са съгласни с някоя сделка, тя няма как да стане, независимо от реда, в който се произнася държавният регулатор. 

„Единствено уточнихме в текста моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе“, обясни Добрев.

ГЕРБ: Нужен ни е нов Закон за енергетиката

ГЕРБ: Нужен ни е нов Закон за енергетиката

Целта е да се ограничи монопола и да се развие конкурентоспособността в сектора


Очаква се от „Обединени патриоти“ или БСП да разработят и внесат критериите, по които КЕВР трябва да се води, за да одобри или не одобри дадена сделка. „Ние не работим в тази посока, защото това не беше наша инициатива още в самото начало, но в противен случай този текст без критерии дава възможност на регулатора сам да ги определи, което не съм сигурен дали е най-добрият вариант“, каза Добрев.

Припомняме, че два бяха основните проекти за промени в Закона за енергетиката. Промените бяха предложени от ГЕРБ и от ОП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук