Демократите сезират ЕК за т.нар. гражданска конфискация

0
7508

„Демократична България“ ще сезира ЕК с формално искане за старт на процедура срещу нарушаване на основни европейски договори. КПКОНПИ нарушава базови принципи под „привидното наименования „гражданска конфискация“.

Европейската комисия трябва да си отвори очите, че в България няма борба с корупцията, а нейно въоръжаване с редица инструменти.

От обединението твърдят, че за тежки престъпления по наказателен ред, за които е приложим редът на конфискация според Наказателния кодекс, са осигурени гаранции за защита на основните им права, докато на лица, които са оправдани или срещу които наказателното производство е прекратено, не се гарантира равностойно ниво на защита.

Ръководството на Демократична България счита това за логически абсурд, а подобно положение е несъвместимо с принципа на правовата държава.

2018 година беше много динамична , а основната дума в политическия контекст беше скандал Това е кратката равносметка съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов.

В България „корупцията прави силата“ е новият девиз според него.

150 млн. лева глоба от ЕК е тежък скандал, защото носи вреди на бюджета и трябва да се изясни кой казва истината, коментира Атанасов по повод санкцията, наложена ни от ЕК заради отказа на БЕХ за монополно положението. Ресорният еврокомисар опроверга твърденията на Борисов и Теменужка Петкова, припомни лидерът на ДСБ.

Според него основният въпрос, който ще продължи да е актуален и през 2019 година, е начинът, по който се управляват бюджетните пари у нас. Никъде не са записани предвидените средства за инфраструктурни проекти, показва неговата проверка.

„Чухме новогодишната реч и веднага след това видяхме колко време е разликата между думи и дела“, изтъкна и бившият министър на правосъдието Христо Иванов. По думите му Радев е проспал възможността за налагане на вето срещу измененията по отношение на КПКОНПИ.

В рамките на процедурата за нов главен прокурор ще бъде последният шанс на президента да затвърди думите си за кризата в страната, смята Христо Иванов.

Според него с това Радев ще бъде подложен на изпит.

Каквото и да се прави у нас в институциите, комисиите и службите, в крайна сметка решенията ги взима Борисов. Този модел на упражняване на властта е вреден за страната, защото общите пари се използват за задоволяване интересите на олигархията, която е подкрепяна от тази власт, подчерта Атанасов.

Българското правителство не е готово за промяна в икономическия цикъл. Държавните дружества губят около 500 млн. за 2018, а прогнозите са, загубите да продължат . Това означава фалит на държавната енергетика, смята Владислав Пенев.

Изоставаме от енергийната революция, изтъкна той.

Наблюдаваме възход на популистите в Европа. ЕП измисля нови безсмислени регулации, като бизнесът е пряко засегнат и не дава ползи. По този начин европейската идея губи привърженици. Вместо европейският бизнес да става по-конкурентоспособен, се пишат само нови правила, критикуват от политическото обединение. Предупреждението им е, че правилата забавят икономическия растеж на Европа и тя няма да се справи с настъпващата криза.

Българската държава отказва да прави реформи, а реформите означава повече благосъстояние, категоричен беше съпредседателят Христо Иванов. От сдружението ще продължат да настояват за оздравяване на финансовия сектор и процесът на банково сътрудничество да бъде засилен.

Майката на всички реформи, на модернизацията на публичния сектор е въвеждането на електронно управление. Скандалът с винетките е последният провал в това отношение, критикува Иванов.

 „До ден днешен не знаем какво се случи с търговския регистър“, напомни още той и подчерта, че в агенцията са получили бонуси. Позорен, по думите на Иванов, е отказът от въвеждане на електронно машинно гласуване.

Иванов настоя зам.-министър-председателят Томислав Дончев да поеме отговорност. Оставката му ще стане неизбежна, но той трябва да обяви по-нататъшните си действия, категорични бяха от обединението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук