Дечев намира за абсурдни твърденията, че страни от ЕС не вярват на НЗОК (ОБНОВЕНА)

0
17990

Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК, отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. За това алармира преди дни Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“.

„Няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение в чужбина“, ако се налага. Твърденията, че страните от ЕС не вярват на НЗОК и за това не правят лечение на тежко болни деца, е абсурдно, обясни пред БНТ управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Българската каса дължи към румънската 28 000, но те дължат на нас в пъти повече„, коментира той информация, че на 9-годишно българче е отказано лечение в Румъния, тъй като румънската здравна каса се притеснява за средствата си от НЗОК.

Георгиева коментира смъртта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не успя да дочака белодробна трансплантация с думите:  „Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа“.

„Касата може да изпраща деца за лечение в чужбина само с формуляр С2. Няма отказани хора за лечение“, коментира Дечев.

От половин година вървим по правилата, определени в процедурата по договаряне с фондовете, допълни той.

Пациентските организации у нас предупреждават за подобни случаи от около 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът за лечение на деца в чужбина ще бъде закрит и ще премине под НЗОК. Според организациите чуждите болници предпочитали да лекуват българчетата чрез Фонда, но след това решение на управляващите, заложено в Държавния бюджет за 2019 година, положението се променило – здравните заведения зад граница нямали доверие в НЗОК.

Никой не нарушава достъпа на децата, които имат нужда от лечение. „Ще продължават да се изплащат хотели, билети, лечение, както и хонорари на чужди професори. Касата няма да изплаща лекарства, извън позитивния списък“, обясни Дечев.

„НЗОК е в по-лошо административно и публично състояние. Преди 13 години нещата бяха по-добре. Системата се промени обаче“, коментира управителят на Здравната каса.

Проблемът в системата е в самото съсловие, има нужда от промяна, но за първи път наистина са предприети действия, които да изразходват правилно средствата в здравеопазването, добави Дечо Дечев.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук