Джамбазки пак се наежи срещу Истанбулската конвенция

0
7503

Европа трябва да престане да прави опити да налага на България ценности, които са неприсъщи за обществото ни.“ Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки след последната парламентарна сесия на ЕП заради гласувана поредна промяна относно Истанбулската конвенция.

Текстът, който евродепутатите гледаха в залата, съветва членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят незабавно.

Джамбазки подчерта, че е гласувал категорично против, тъй като според него това е отчаян опит да се наложат нетрадиционни виждания и ценности, прикрити зад идеята за защита на жените от насилие.

По думите му от ВМРО никога не са били против законодателни промени по отношение на насилието, но според тях няма нужда да се приемат документи като Истанбулската конвенция след като може да се подобри нашето законодателство.

От партията изразяват позиция, че са твърдо против прокарването на термини като „джендър“, тъй като „те си пробиват път към учебниците.“

От ВМРО призовават българското правителство да запази суверенитет и да не се поддава на натиска на ЕП. Според тях така ще бъде спазено и законовото решение на Конституционния съд, който се произнесе, че Истанбулската конвенция е в разрез с Конституцията.

Те са категорични, че тя няма място в българското законодателство и общество.

Припомняме, че след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и „Атака“, от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече „зле написан закон“.

На 27 юли десетки хора излязоха на протест в защита на Истанбулската конвенция.

Събитието бе организирано във Фейсбук под надслов „Протест срещу неадекватната политика за Истанбулската конвенция“.

От социологическо проучване на „Барометър“ през декември става ясно, че отхвърлянето на конвенцията е успокоило българите43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция.

Освен България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция, Ирландия, Азербайджан и Русия също са против конвенцията.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук