Димов се съобразява с решението на ВАС за Пирин

0
4965
Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на 5-членния състав на ВАС за Национален парк „Пирин“, с което висшите магистрати окончателно отмениха решението на Министерски съвет за промените в Плана за управление на парка.

Припомнямепървоначално 3-членен, а след обжалване днес и 5-членният състав на ВАС определиха, че на територията на националните паркове се допускат единствено ремонтирането, но не и изграждането на нови спортни съоръжения. 

Според съда също така преди решението на МС министър Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

Такава оценка не беше извършена. Следователно засега Банско няма да се сдобие с втора кабинка.

Димов беше посочил, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана за управление на НП „Пирин“.

Днес в прессъобщение на ръководеното от него ведомство пише, че той ще се съобрази с определението на висшите магистрати.

От МОСВ уверяват, че от решението на МС от 29 декември 2017 година досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения.

Припомняме и че темата коментира бившия вицепремиер и защитник на идеята за втора кабинка над Банско Валери Симеонов.

„Тъжен ден за българската икономика и туризъм“, определи Симеонов решението на ВАС.

Според него то е взето под натиск.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук