Договорът за ски зоната в Банско сгрешен още през 2001 г.

0
5130

Грешка в концесионния договор за ски зоната в Банско е допусната още през 2001 година, когато е подписван договорът.

На извънреден брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) министър Нено Димов определи грешката като сериозна и увери, че договорът за концесията ще бъде преразгледан.

Грешката е свързана с предоставената по концесионния договор площ.

Той припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров е препоръчал да се предприемат незабавни действия за изменения на договора за концесията за ски-зона Банско, в който не е изяснен добре териториалният обхват.

Димов припомни, че още от 2001 г. е направена изключително дълбока грешка и трябва да се търси отговорност за нея, защото на практика не е определена никаква територия.

Трябва да се направи така, че трите различни територии да се сведат до една, защото не бихме могли да дадем толкова голяма площ, каквато е цитирана в договора, уточни екоминистърът.

Според написаното в концесионния договор не се знае точно коя е зоната на концесията. Именно там е препоръката на главния прокурор за изменение на договора.

В момента се използва площ от над 160 хектара.

Нено Димов не можа да посочи името на министъра, подписал през 2001 г. договора, без да погледне документите пред себе си. След като разрови листата пред себе си, Димов посочи името – министър Долорес Арсенова.

Припомяме, Долорес Арсенова бе министър на околната среда и водита в правителството на Симеон Сакскобургготски (24 юли 2001 г. -17 август 2005 г.)

Димов посочи, че следващата сряда на редовното заседание на Министерския съвет ще се разгледа искането му да бъде упълномощен да проведе разговори с концесионера.

По думите му увеличаването на концесионната такса трябва да бъде съществено. Няколко пъти обаче Димов заяви, че концесионната такса не е обвързана с територия, а с оборот.

Нено Димов добави, че трябва да се създаде нов договор, защото никой не иска Банско да бъде закрит.

Запитан колко е годишната такса, плащана от концесионера, екоминистърът отбеляза, че годишната такса, плащана от „Юлен“ АД е около 300 000 лева.

Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров предложи на премиера Бойко Борисов след проверка на 12 юни 2018 г. по сигнал на ПП „Зелените“, да бъде променен концесионният договор от 21 декември 2001 г. с „Юлен“ АД.
Договорът е за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“.

Препоръката към премиера е:
 да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук