Документи за българско гражданство се подават вече електронно

0
2457

Електронна регистрация за подаване на документи за гражданство въведоха от Министерството на правосъдието, съобщиха от ведомството на Цецка Цачева. Р

егистрацията е и за провеждане на интервю.

Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю. Нововъведението в дирекция „Българско гражданство“ е от 02 януари 2019 г.

Припомняме, че на 29 октомври Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

На 31 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити „цели бидони с документи“, като са претърсени над 50 адреса в цялата страна.

Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

По-късно премиерът Бойко Борисов поиска закриване на ДАБЧ заради множеството нарушения, както и информацията, че българско гражданство се купува.

През ноември стана ясно, че в сейфа на главсека Красимир Томов на агенцията за българите в чужбина имало 564 000 лева.

Целта на новия ред за регистрация на молбите на придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, регламентиран с влезлите в сила промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, е да няма злоупотреби. Облекчава се и административната тежест върху гражданите.

Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правосъдието http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc всеки кандидат може да избере подходяща дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.

В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервюто с кандидатите. Така се преодолява старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година.

След провеждането на интервюто, в 14-дневен срок се преглежда дали предоставените документи съответстват на изискванията и при констатирани несъответствия на молителя. Ако има неточности или необходимост от още документи гражданите имат двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система. При неотстраняване на несъответствията в определения срок, процедурата се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.

С промените вече не се налага кандидатите да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България. Няма нужда и от документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България.

За всички тези обстоятелства служителите от дирекция „Българско гражданство“ извършват служебна справка в Националната база данни на „Население“ и междурегистровия обмен (RegiX).

Неприключилите до 1 януари 2019 г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство се довършват при досегашните условия и ред.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук