четвъртък, април 18, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Домакинствата са черногледи за финансовото си състояние догодина

Домакинствата са черногледи за финансовото си състояние догодина

0
4225

Песимизъм в прогнозите на домакинствата за финансовото им състояние за следващите 12 месеца.

Това показват данни от потребителското наблюдение в България на Националния статистически институт (НСИ) през месец октомври 2018 година.

Данните на НСИ свидетелстват за песимизъм по отношение на финансовото състояние на домакинствата през следващата година както за живеещите в градовете, така и за домакинствата в селата.

Снимка 387902

Относно финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца се наблюдава песимизъм в оценките на живеещите в селата, но не и при населението в градовете.
Въпреки това прогнозните данни на българите рефлектират върху общия балансов показател за финансовото състояние на домакинствата – наблюдава се намаление с 5.4%.

Като цяло през октомври 2018 година общият показател на доверие на потребителите се понижава с 3.2 пункта в сравнение с месец юли, което се дължи на пониженото доверие на всички граждани – и в градовете, и в селата.

Снимка 387904

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца също са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение.

Според проучването на НСИ потребителите продължават да са на мнение, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца също се влошават.

Снимка 387905

Относно безработицата в страната прогнозите на потребителите са, че ще има известно съкращаване на персонал в страната през предстоящата година, като според населението в градовете то ще бъде с по-високо темпо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук