Драконовски санкции се предвиждат за двойните стандарти при храните

0
9799

„Предвиждат се драконовски санкции при подвеждане, заблуда или измама на потребителите при двойните стандарти при храните.“ Това заяви пред БНТ общественият защитник Мая Манолова.

По думите ѝ глобите ще стигат до 10 млн. евро или 4% от годишният търговски оборот.

Омбудсманът обясни, че петицията за двойните стандарти при храните и напитките е предизвикала много сериозни действия и резултати от страна на европейските институции.

„Комисията по земеделие в ЕП изготви доклад и потвърди тази обидна за европейските граждани практика и излезе с препоръки“, разясни Манолова.

Тя подчерта, че още през април миналата година от доклад на еврокомисарят Вера Юрова в София е прозвучало, че идва краят на двойните стандарти при храните.

Тя уточни, че няма как този въпрос да бъде решен с националното ни законодателство и само на ниво България, тъй като става дума за основполагащи принципи на ЕС.

„Това, което успяхме да направим е да сформираме национална коалиция срещу двойните стандарти, в която освен неправителствените организации влизат и институциите“, подчерта общественият защитни.

По думите ѝ проблемът се отнася и за гражданите на страните от вишеградската четворка – Румъния, Гърция, Хърватска, Словения.

Омбудсманът подчерта, че в комисията по петиции е била подкрепена от евродепутат от Литва, който е обявил, че при балтийските държави, членки на ЕС това също е огромен проблем и обижда тяхното население.

„Евродепутати от всички политически семейства дойдоха в тази комисия и подкрепиха петицията, похвали се тя.

Манолова отбеляза още, че членовете на Западна Европа не са възразили и добави, че това не е проблем, който да разделя Източна от Западна Европа.

„Европейските институции защитиха интересите на гражданите“, допълни тя.

Омбудсманът обърна внимание, че за първи път в директивата за нелоялните търговски практики ще бъде записано, че производството и предлагането на храни от една и съща марка с различни съставки и качество е хранителна измама и е забранено.

По думите ѝ, отклоненията ще бъдат записани в национално законодателствосамо доколко са приемливи и желани от гражданите на тази държава.

Манолова коментира и темата с даването на българско гражданство срещу инвестиции. Според нея трябва да бъде напълно ясно кой придобива това гражданство и дали наистина то се ползва по предназначение.

Омбудсманът заяви, че ЕК няма да препоръча на България да забрани това гражданство, но ще настоява за пълна прозрачност на парите и процедурите.

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова влезе в битка с двойните стандарти при храните още през 2017 г. Тя ще настоява еврозакон да определи стандартите.

Тя определи двойният стандарт и цените на храните като дискриминация. 

През февруари миналата година общественият защитник настоя за единен контрол в ЕС  над добавките в храните.

След това и ЕП се зае с двойните стандарти при храните и нехранителните продукти. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук