Д-р Дариткова: Болни и карантинирани ще гласуват в мобилни секции, ЦИК да изготви правилата

0
82

Всички карантинирани и болни от COVID ще могат да гласуват, обещаха от управляващата коалиция. За целта ще бъдат увеличени т. нар. подвижни урни или мобилни избори секции. Промените в необходимите закони ще бъдат направени чрез Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

„В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите“, допълни Дариткова.

ГЕРБ са се поучили от проведените избори в останалите страни. „Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на групата на ГЕРБ.

Гражданите, които са с изтекли срокове на самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните комисии със старите си документи. “Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи“, заяви още Дариткова.

„Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой”, добави заместникът на Дариткова Красимир Ципов.

Видео при броенето може да има, може и да няма

Той коментира и предложението на Демократична България за заснемане на броенето на бюлетините и копията от протоколите. „Към настоящия момент няма изрична забрана в ИК, който да забрани заснемане на броенето и самия протокол. Знаете, че се правят копия. Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни, от две години има сериозни промени в този закон”, каза Ципов. От думите му се разбра, че управляващите ще съгласуват това с Комисията за защита на личните данни.

Избори на 4 април – некомпетентност

Показва се изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип, добави депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. На 4 април се отбелязва Великден от католическата, протестантската, арменската църква и Пасха от евреите. Според него, ако това не е случайно, означава целенасоченост към една точно определена група от хора, които са разделени на религиозна основа.

„Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват“, заяви още Шишков.Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук