Д-р Руслан Тошев: Надявам се здравия разум в българския шахмат да надделее!

0
5479

Защо отново гърмят скандали в българския шахмат? Вижте интервю със съпредседателят на „Българска федерация по шахмат – 1928“ Руслан Тошев

От известно време страстите в родния шахмат се разгоряха наново. По този повод потърсихме съпредседателят на „Българска федерация по шахмат – 1928“ д-р Руслан Тошев за коментар.

Кой е Руслан Тошев?

Тошев е роден на 29 март 1965 във Варна. Завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет – Варна. Има Магистърска степен по право, ВСУ „Черноризец Храбър”, както и  Магистърска степен по здравен мениджмънт от Медицински университет – Варна. Той е доктор по медицина, лекар-офталмолог. Народен представител в 43-то Народно събрание, управител на Очна болница – Варна, майстор на спорта по шахмат. Тошев е съпредседател на „Българска федерация по шахмат – 1928“.

– Д-р Тошев, Вие сте председател на новата „Българска федерация по шахмат 1928“, същата която през декември 2017 г. получи лиценз от спортното министерство. Като че ли обаче отново се задава буря за родния шахмат, какво се случва наистина?

– За съжаление, за да разбере широката общественост същността на въпросът ще трябва да върна лентата няколко години назад във времето, години които не са никак лицеприятни за родния шахмат. Накратко, старата федерация бе изхвърлена от европейското и световното шахматно семейство по един изключително позорен начин след обвинения във финансови злоупотреби за стотици хиляди левове, да не кажа милиони.

– От къде е имало толкова много пари във федерацията?

– На първо място от държавата.  Организират се фиктивни  европейски първенства, като отчитането е с документи с невярно съдържание. Правени са плащания към офшорно дружество носещо името  „ Европейски шахматен съюз” . Именно затова министър Кралев възлага финансова проверка, която е довела до отнемането на лиценза на старата федерация. По лошото е, че сигналите за тези злоупотреби идват от истинския Европейския шахматен съюз, а най-интересното е, че сега същите хора искат с лека ръка да унищожат всичко постигнато от новата федерация.

– Защо, какъв е техния интерес и защо атакуват вас лично?

– Вероятно те гледат на федерацията като на бизнес структура. Това аз категорично няма да допусна да се случи и именно поради тази причина искат да ме отстранят.

– Какво постигна новата федерация под вашето ръководство и защо днес вие се явявате пречка за вашите противници?

– Както вече казах, през декември 2017 г. новата федерация получи лиценз за осъществяване на дейността си от министерство на спорта, тоест тя е единствената легитимна федерация. За съжаление новото ръководство веднага бе поставено пред огромно изпитание, заложено като мина от старата федерация! Всички наши шахматисти бяха изправени пред угрозата през април 2018 г. да останат без рейтинг (ЕЛО) от ФИДЕ. Трябваше да се действа много бързо и професионално. Чрез много разговори и лични срещи все пак успяхме да се справим с това тежко изпитание.

– Тези, които сега ви атакуват помогнаха ли с нещо?

– Не бих казал. По-скоро пречеха, с което показаха, че българския шахмат не ги интересува. Ние обаче продължихме да следваме целите, които бяха подчинени на обединяване и връщане на родния шахмат в световното шахматно семейство. Не ме питайте през какви трудности преминахме, но резултатът е налице. През октомври тази година новата шахматна федерация вече е отново член на ФИДЕ.

– От какво тогава са недоволни вашите противници, след като за толкова кратко време сте постигнали такива успехи?

– И аз не мога да си обясня. Но сега ни предстои ново изпитание – приемането ни за член на Европейския шахматен съюз. Вероятно някой е силно заинтересуван това да не се случи, а ако не е така, то със сигурност с действията си допринася да не се случи.

– Защо мислите така?

– Създаването на скандали и искането за смяната на ръководството на новата шахматна федерация изпраща на Европейския шахматен съюз много лош сигнал. Това е сигналът на скандалите и неустойчивото поведение, и тези, които произвеждат този сигнал много добре знаят, че това страшно много пречи за развитието на българския шахмат, но вероятно те точно това целят.

– Да разбирам ли, че сега когато сте свъшили най-тежката и отговорна работа на вашия опонент отново му се е приискало да се върне във шахматната федерация, но вече на вашия председателски пост?

– Май нещо подобно се получава. Когато трябваше да работим и да се справяме с трудностите, някой си подава оставката, а когато тежката работа е свършена на същия този някой му се приисква да става шеф на федерацията! Аз се надявам все пак здравия разум в българския шахмат да надделее защото ни предстои страшно много работа и разпиляването на енергията не помага на никой!

Руслан Тошев заедно с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмапарашвили

– Тоест вие се надявате шахматните клубове да отворят широко очите си и да не се превръщат в инструмент на хора, които според вас съсипаха българския шахмат?

– Точно така. Вече се говори дори за сериозни парични стимули, но е добре шахматните дейци да си припомнят старата поговорка, че безплатен обяд няма. Този който уж много е заобичал шахмата и сега предлага суми от порядъка на 50000 лева, какво му е пречило да помага до сега? Каква алтернатива за развитие предлага? Пак ще повторя, нямаме нужда от скандали и се надявам здравия разум в българския шахмат да надделее.

– Има и още едно обвинение към Вас от опонентите ви и то е, че се опитвате да политизирате шахмата. Така ли е?

– Публично известен факт е, че аз съм втори мандат народен представител, публично известен факт е и че станах шампион на интерпарламентарните игри по шахмат. Ако работата за доброто име на българския шахмат е политизиране, то нека така да бъде. Все пак е редно да споделя, че аз не съм член на партийно ръководство, като не така стоят обаче нещата при моя опонент, който е член на националното ръководство на БСП и вероятно ще прокарва, като такъв партийната идеология и в българската федерация по шахмат, ако се добере до поста председател.

– Оптимист ли сте за развитието на българския шахмат?

– Да, оптимист съм. „Българската федерация по шахмат 1928“ върви по правилния път и е само въпрос на време нашите състезатели да покажат истинските си възможности. Пътят към техните успехи вече е отворен. От нас, ръководството на федерацията се изисква единствено да създадем още по-добри условия.

Интервю на Ивайло Пенков

Снимка на корицата: Д-р Руслан Тошев заедно е прзидента на ФИДЕ Аркадий Дворкович/https://nbox.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук