ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Ивайло Калфин: След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв

Ивайло Калфин призова да се помисли за механизъм, в който европейското законодателство може да се следи в достатъчно ранна фаза

0
1808
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (www.dailypress-bg.com) фоторепортер: Петър ХРИСТОВ

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ,                                                                        ДЕЙЛИ ПРЕС / dailypress-bg.com

След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв. Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин на Международен енергиен форум „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“ във връзка с постигнато предварително споразумение между ЕП и Съвета на ЕС по пакета „Енергетика и климат“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Предполага се, че те трябва да работят на чисто пазарни условия. Според „зелените организации“ това означава ускорен край на производството на електроенергия от въглища“, обясни той.

„ЕП и Съвета на ЕС са се договорили по общо законодателство, с което затварят пакета „Енергетика и климат“. До края на март би трябвало да бъде довършено това, за което вече са се договорили, вероятно без промени“, уточни Ивайло Калфин.

„В това законодателство, което предстои да се приеме, има лимит от 550 гр. въглеродни емисии за производство на 1 киловат час електроенергия“, посочи той и обясни, че всички нови централи би трябвало да се правят така, че да не получават държавна помощ, като в ЕС е позволено тази помощ да бъде студеният резерв.

Ивайло Калфин призова да се помисли за механизъм, в който европейското законодателство може да се следи в достатъчно ранна фаза.

„За да не ни бъде „сервирано“ след това законодателство, на което трябва да се подчиняваме“, коментира той.

ОЩЕ ПО – ТЕМАТА: 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Румен Петков: Вместо да имаме работеща мощност в АЕЦ „Белене“, продължаваме да сме разколебани кога, как и с кого (СНИМКИ)

ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Проф. Атанас Тасев: Руският газ заема 38% от доставките – червената линия отдавна е премината, но Европа не се възмущава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук