ЕКСКЛУЗИВНО И ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Скандално от синдикалист: Лели, вуйни и стринки протестират!

Смущаващо скандална фраза пред цял народ в Министерски съвет

0
83305

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Министерски съвет

Смущаващо скандална фраза произнесе по време на обсъждането на Закона за социалните услуги от Тристранката изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева, видя репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Тя нарече протестиращите майки „лели, вуйни, стринки“ в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на министъра на социалната политика и социалните партньори заради недобри текстове в Закона за личната помощ.

Реакция не последва от никого, предаде още репортерът ни на място Тодор Стефанов. Докато хвалеше усилията на социалното министерство за законите, свързани с исканията на хората с увреждания, Гонева се върна на закона за личната помощ, с който не беше съгласна КНСБ.

„За съжаление, правителството и народните представители, не визирам вашата персона, г-н министър, като ръководител на министерството, за жалост се довериха не на собствените си експерти, не на професионалните им позиции, като имам предвид институциите като такива, не само МТСП, а повече усилия бяха положени да се съобразят с претенциите на част от протестиращи лели, вуйни, стринки и други заинтересовани среди. В това число беше категорично игнорирано определението за съдържанието на понятието лична помощ на Европейската мрежа за независим живот“, заяви синдикалистката.

След изказването й колегите от „Канал 3“ я попита отново кого е визирала и тя уточни, че има предвид протестиращите, не само майките, но и всички останали, които се присъединиха към тях.

Иначе, Гонева отчете, че КНСБ са доволни, че в крайния вариант на законопроекта са намерили място предложенията на синдиката.

Скандалните и бяха произнесени от председателката на надзора на НОИ по време Националният съвет за тристранно сътрудничество, на което бе приет със забележки изготвеният от МТСП законопроект за социалните услуги. Две от организациите се въздържаха – КТ „Подкрепа“ и АИКБ. Против законопроекта бяха от Българската стопанска камара. Всички останали бяха „за“ проекта.

Право на социални услуги вече ще имат всички хора, които се нуждаят от подкрепа, а не само уязвимите групи, изтъкна Бисер Петков. Той акцентира и на катографирането, според което ще стане ясно във всяка община хората от какъв тип социални услуги имат нужда.

Планира се достъпът до услугите да бъде облекчен, като за първи път се създава законов ред за асистентска подкрепа за пенсионери, които не могат да се обслужват. От подобна грижа ще се ползват и хората с увреждания, ако обаче не са получавали такава по друг закон. Създава се Агенция за контрола на качеството на социалните услуги, която ще издава лицензи на доставчиците им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук