ЕС настоя: Предложението на Лондон за Брекзит трябва да бъде преработено

0
1346

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че основни части от предложението на Великобритания за приключване на преговорите за Брекзит не отговарят на очакванията и трябва да бъдат подобрени, само шест месеца преди страната да излезе от Общността, съобщава „Асошиейтед прес“.

Туск изтъкна, че „предложенията на Великобритания ще трябва да бъдат преработени и поставени отново на масата на преговорите„. Той отбелязал проблемите, свързани със сухопътната ирландска граница и бъдещото икономическо сътрудничество.

Основният препъникамък на сделка за Брекзит е споразумение, което ще запази стоките, услугите и хората, които свободно преминават между Ирландия, която е членка на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Говорейки преди срещата на лидерите на страните членки на ЕС в австрийския град Залцбург, Туск предупреди, че изтича времето за сключване на споразумение.

Великобритания излиза от ЕС в края на март догодина, но и двете страни имат желание да сключат споразумение през следващите седмици, за да оставят на съответните парламенти достатъчно време за ратифициране на споразумението.

Междувременно Туск обяви, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит около средата на ноември, на която да се финализира споразумението с Великобритания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук