Ексклузивно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Жана Бергендорф закопа „Евровизия“ – отказваме се от участие! (Ето причината)

0
5317

Жана Бергендорф и неуспехът на група Equinox на последната „Евровизия“ е главната причина за отказа на БНТ от участия в конкурса, узна репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

За да пеят Жана и компания, в Лисабон са заминали над 300 000 лева от бюджета на телевизията. Само таксата за участие, която всяка страна плаща, е 90 000 евро. Отделно са всички разходи за сценичното представяне на групата. Въпреки предварителните очаквания за място в призовата тройка, групата остана едва на 16-о място. То се прие като абсолютен провал след четвъртото място на Поли Генова и второто на Кристиан Костов, писа „България Днес“.

Затова и телевизията майка стигна до окончателното решение, че телевизията отделя твърде много пари за конкурса. За проблемите на БНТ и „Евровизия“ се разбра още в края на миналата година.

Телевизията удължи срока за избор на българска песен и дълго време не се знаеше каква ще е съдбата на родните представители. Решението за отказ е коментирано още през пролетта, но става известно едва сега, защото телевизията няма да преведе такса за участие за следващия финал в Израел.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител държавите участнички поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро“, гласи официалното изявление на националната ни телевизия.

През 2014 година България също се отказа от участие в „Евровизия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук