Желяз Андреев: Най-важното е, че оставам тук

0
6153

Нямаме информация какъв е статусът на делото в САЩ. За нас най-важното беше, че оставаме тук„. Това заяви пред bTV Желяз Андреев, след като вчера стана ясно, че САЩ са оттеглили искането за екстрадиция на българина.

По думите на Андреев съществува голям риск да бъде задържан по случая, ако отиде в САЩ. Щатите обаче не били предпочитана от него дестинация.

Андреев обясни и че е разбрал за щастливата развръзка в понеделни, когато с него се е свързал човек от екипа на премиера.

„Съобщиха ни, че САЩ официално са изпратили нота, с която заявяват, че оттеглят своето искане. Просто ни помолиха да изчакаме до сряда, докато мине официалното изявление“, разказа Желяз Андреев.

„Последно имахме среща през юни, на която ни бе пояснено, че предстоят тези няколкомесечни преговори и няма да има развитие по казуса, което да бъде общодостъпна информация за известно време“, каза приятелката на Желяз – Милена Здравкова.

Припомняме, че 29-годишният българин Желяз Андреев бе задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече в щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

На 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ, Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка „Подписка“.

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста, на него му е отказано правото да разговаря със защитник.

На 12 април, четвъртък, бе разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин – колега на Желяз Андреев.

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов „Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!“

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи.

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук