Законодателни промени за цената на водата иска Манолова

0
4128

Омбудсманът Мая Манолова изпрати предложения за законодателни промени за цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предложенията идват след обществената дискусия, която се проведе в Шумен и на която се обсъди въпроса с цената на водата в цялата страна.

В писмото до министър Аврамова омбудсманът настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи, които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги.

Според обществения защитник поскъпването на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

Тя посочи, че реформата, която се провежда в момента, се отнася само до повишаването на цените.

Нищо не се променя към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите, категорична е Манолова.

Тя заяви, че за цялата 2017 г. инвестициите са стигнали за обновяване на само 0,5% от цялата водопреносна система.

Това означава, че цялата система може да бъде обновена в рамките на 200 г., заключи омбудсманът и напомни, че загубите от течове са 62%.

Общественият защитник изтъква четири основни точки – отмяна на принципа на единна цена на обособена територия, регламентиране на ясни критерии за определяне на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, процедура за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК операторите и въвеждане на лицензионен режим на ВиК операторите.

Манолова настоява и за намаляване на цената на водата в област Шумен от страна на регионалното министерство, тъй като държавата притежава 51% от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се обърна и към общините в областта, които имат дялове в капитала на местния ВиК оператор.

Предложения за законодателни промени тя отправя и към социалния министър Бисер Петков. Манолова настоява за ясни мерки за социално подпомагане на лица с ниски доходи.

Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода и социална тарифа – по-ниски цени за социално слаби хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук