Започва ли кризата? Нещо невиждано се случва на пазара на имоти в България за първи път от 2012-а насам

0
1312

Сделките с имоти в София намаляват с 4,3% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписванията. От април до юни сделките с имоти в столицата са 7119, при 7441 година по-рано.

Такова намаление на сделките се случва за първи път от 2012 г. насам и ясно показва, че има известно охлаждане на пазара. За полугодието сключените сделки с имоти в София са общо 12 750, като отбелязват ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Това увеличение обаче ще дължи на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво за този период от годината след кризата през 2008 г., пише „Труд“. Във Варна продажбите на имоти през първата половина на годината нараснаха с 8,3%. Сключените ипотеки в София през първото полугодие са общо 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо същия период на миналата година. Само за второто тримесечие ипотеките са 4968, което е увеличение с 3,9% на годишна база. ЕЦБ: Идва нова криза в Европа, този път ще започне от пазара на недвижимите имоти! В Пловдив през второто тримесечие продажбите на имоти са постигнали скромен ръст от 1,2% на годишна база като са сключени 4053 сделки, докато ипотеките са се увеличили със значително по-бързи темпове – с 15,7% до 1400 броя. Това се дължи на факта, че много хора рефинансират покупката си на имот като сключват ипотечен заем при по-добри условия с друга банка без реално да има нова сделка на пазара на имоти.

Общо за първото полугодие в града под тепетата са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2%. Сключените законни и договорни ипотеки в същия период в града са 2643, което представлява увеличение от 19,5% на годишна база. Във Варна продадените имоти през първите шест месеца на годината са 5551, като нарастват с 8,3% спрямо първата половина на миналата година. При сключените законни и договорни ипотеки в морската столица обаче ръстът отново е значително поголям и достига 20,6%. Само в рамките на второто тримесечие продажбите във Варна са отбелязали ръст от 6,5% на годишна основа, докато при ипотеките увеличението е с 13,9%. В Бургас реализираните продажби от януари до юни са 2768, като са нараснали с 1,3% спрямо същия период на миналата година. Сключените ипотеки в града за шест месеца са 1506, което е увеличение с 26,1%. Само през второто тримесечие обаче продажбите на имоти в морския град отбелязват спад от 11,2% на годишна база, а ипотеките постигат значителен ръст от 21,3%. Картината за сделките с имоти в цялата страна не е по-различна от тази в София и Бургас. За полугодието в цялата страна са осъществени 93 641 продажби на имоти, при 91 674 за същия период на миналата година, което е минимален ръст от 2,1%.

При ипотеките увеличението е значително по-голямо и достига 12,6%. Само в рамките на второто тримесечие обаче продадените имоти в страната са 52 308, като намаляват с 4,2% на годишна база, докато при ипотеките има ръст от 6,7%. Имотният пазар в България остава съсредоточен главно в четирите най-големи града в страната, като извън тях над 1000 продажби на имоти в периода от април до юни са осъществени само в Несебър (в местната служба по вписванията се регистрират сделките с имоти и в Слънчев бряг, Свети Влас и други курортни селища в района), Стара Загора, Плевен и Русе. В същото време в Златоград са реализирани само 18 продажби на имоти, както и едва 23 в Ардино и 25 в Трън. Общо в 16 града в страната сделките с имоти през второто тримесечие са били под сто. Пазарът расте с по-бавни темпове Дават 75 хил. евро. за жилище в Пловдив Доплащат с потребителски заем 17.09.2018 г. В Пловдив по-често търсят тристайни апартаменти отколкото в София. Най-търсените райони в град Пловдив с цел покупка на жилище са Кършияка и Смирненски, следвани от Център, Тракия и Каменица, сочат данните на Arco Real Estate. В сравнение със София по отношение на търсенето, лек превес в Пловдив имат тристайни апартаменти. Положителна тенденция, която се наблюдава, е в повишаване бюджета на клиентите, който от 50 хил. евро вече достига до 75 хил. евро. Купувачите с бюджет до 50 хил. евро основно имат парите в брой, като много малка част от тях имат нужда от допълнително финансиране, често под формата на потребителски кредити до 15 хил. евро. Клиентите с бюджет над 50 хил. евро са тези, които искат да ползват банково ипотечно кредитиране, като една трета от тях дори търсят финансиране от над 90% на сделката. През второто тримесечие на 2018 г. се потвърди тенденцията за нарастващ пазар, но вече с много по-бавни и умерени темпове.

Както вече стана ясно, от 1 юли БНБ окончателно спря да котира лихвеният индекс СОФИБОР, който се ползваше за определяне размера на лихвите по кредитите в лева в страната. Информацията за това доведе до дискусии по повод възможността за повишаване на лихвите, което беше отречено като вероятност от експертите. Очакванията за втората половина на 2018 г. са да няма съществена промяна на лихвените проценти по кредити и депозити и те да останат близо до текущите ниски равнища. Тези очаквания се дължат основно на силната конкуренция в банковия сектор и предвижданията за запазването без промяна на основните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочват от компанията за недвижими имоти.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук