Затварят болница „Лозенец“, но не заради директора Любомир Спасов

0
27508
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

Даниела Дариткова определи като фалшива информацията, че целта на закриването на болница „Лозенец“ е да бъде отстранен нейният директорпроф. Любомир Спасов. 

Пред БНР тя подчерта, че ако правителството е преценило, че той не се справяс управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата.

Дариткова заяви, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на Софийския университет и увери, че не е застрашено обучението на студентите там.

По думите ѝ единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата.

Вчера в парламентарната комисия по здравеопазване членовете на комисията се разделиха наполовина – половината подкрепиха предложениетоболница „Лозенец“ да престане да бъде със статут на ведомствена на Министерския съвет, другата половина от членовете се въздържаха.

Дариткова сподели, че не е очаквала такова разпределение на гласовете.

По думите ѝ идеята е да се даде възможност тази болница да бъде преобразувана по друг ред.

Тя обясни, че се е чуло, че персонала в болницата не е получавал заплати от 2 месеца, но с намесата на премиера това е регулирано.

По думите ѝ болницата може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало тя се финансира като всички останали болници от НЗОК.

Според депутатката „Пирогов“ трябва да разполага с възможност за осигуряване на спешна детска хирургическа помощ, спешна детска травматологична помощ.

Според нея не би трябвало да има колизия между идеята за създаване на Национална детска педиатрична болница и дейността на болница „Пирогов“.

Дариткова допълни, че всички процедури по преструктуриране и изграждане на нова Детска педиатрична болница ще бъдат поставени на обществено обсъждане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук