ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Борисов защитава в Брюксел енергийната сигурност на България (ВИДЕО)

0
9247

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС 

Много правилно е да оставим Мишел Барние да преговаря от името на всички за Брекзит. Това коментира премиерът Бойко Борисов от Брюксел. Борисов посочи, че нищо ново не е обсъждано с Тереза Мей по условията за Брекзит.

Докато не дойде крайният срок, нищо не може да се каже и „аз се пошегувах, да не ми изкълчи някой думите в България“, но основното е, че няма необходимия напредък за Брекзит, допълни Борисов.

Нищо ново и нищо различно, но трябва да се вземат абсолютно всички необходимите мерки за киберзащита за всяка една от държавите в ЕС и както и всички заедно, добави той.

Колкото повече наближава срокът за Брекзит, толкова по-напрегнато ще става. Както в България добре знаем, всичко започваме да правим бързо в последния момент, когато изтича срокът, обясни премиерът.

Той даде пример с европредседателството, строили сме до последно, за да се справим добре и сме се справили и това го отчитат всички, че сме едно от най-добрите европредседателства.

Във връзка с предстоящата среща на ръководители на 54 държави, Борисов коментира, че не знае да има организирани двустранни срещи с отделни премиери, но в коридорите и където има възможност, ще се обсъжда. Ако започнат и двустранни срещи, няма да излезе математиката, обясни премиерът.

Бойко Борисов подчерта, че изрично е настоял за протокола в срещата да бъдат записани три неща, във връзка с темата за климата, пряко отразяващи се върху енергйната ни сигурност.

Българският премиер иска да се запази договорната цел от 40% до 2030 годинада не се допуска ревизия на рамката и да не се допуска повишаване на финансово ангажименти към трети страни като Китай и Дубай, въпреки че са ни приятели.

Важно е това да се запише, заради вредните емисии, нашите Марици, нашите миньори, нашата енергийна сигурност е близо 60% на базата на въглища, обясни премиерът Борисов.

Предстои и да се обсъди на европейско ниво темата с мигрантите, затова и Борисов заяви, че не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници.

Иначе според него всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС.

Борисов обясни, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията – да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г. 

„На базата на тези неща – тогава вече може да говорим за солидарност и вторично разпределение. В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават“, каза още Борисов.

Той допълни, че му предстои визита в Египет, където ще обсъди темата за миграцията с президента Абдел Фатах Сиси.

Премиерът Борисов определи преговорите за Брекзит като изключително тежки и още веднъж подчерта, че в сферата на сигурността връзките между службите трябва да се запазят. „Всички ние сме убедени, че трябва да се вземат абсолютно всички мерки за киберзащита на ЕС и поотделно, и заедно“, допълни Борисов.

Всяка държава трябва да инвестира в опазване на своите граници. Много е важно да има споразумение с трети държави, както и да се подпомогне на всяка държава, която поиска помощ по отношение на мигрантската криза. В момента основният поток от хора, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя добре с този проблем и всички го признават.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 18 октомври 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук