ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! ЕК очаква бързо разследване на убийството в Русе и сезира ОЛАФ

Едно е ясно - извършеното е изключително брутално и жестоко

0
38652

„Няма демокрация без свободна преса. С голяма тъга научихме за убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Нашите мисли са със семейството и приятелите й. Очакваме бързо и задълбочено разследване, за да бъдат отведени отговорните пред съда“, пише Европейската комисия в своята страница в „Туитър“.

ЕК съобщава на ОЛАФ за вероятни злоупотреби с фондове на ЕС в България, комисията няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, коментира говорител на институцията.

ЕК възприема съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следи медийните материали, свързани с България. Вече са поискани данни по тези обвинения от съответните власти, допълва говорителят.

ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Не могат да се съобщават подробности за неприключени проверки, коментира говорителят на комисията.

Вътрешният министър и главният прокурор анализираха действията на службите във връзка с тежкото убийство в Русе.

Присъствието ни тук е обосновано от обществената значимост на случая, коментира Младен Маринов. Координира се работата на екипите на ОДМВР, ГДНП, прокуратурата, БОП и се планират предстоящите действия по разследването.

Маринов обясни, че в Русе работят и психолози от Института на МВР, които са присъствали на всички действия до момента, за да могат с придобитата информация да оформят психопортрета на извършителя.

Работим по всички версии, нито една не е подценена, както възможността за случайно събитие, дело на човек с психически отклонения или планирано действие, извършено от лице с подобни характеристики, или продиктувано от личен мотив, добави вътрешният министър.

Задачата е да се разпределят екипите така, че да се работи паралелно по всички линии, без да се губи време.

„Ако имаше ДНК съвпадение, щяхме да го съобщим – би означавало, че сме разкрили извършителя. Не подценяваме и най-дребния факт, изследваме живота на жертвата както в личен, така и в професионален аспект“, допълни той.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че е мобилизиран целият експертен потенциал на МВР и се работи по всички версии. „Едно е ясно – извършеното е изключително брутално и жестоко“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук