ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! За трима депутати прокуратурата събира обвинение (ОБНОВЕНА)

0
22163
Снимка: "Канал 3" / www.kanal3.bg

По темата работи репортерът ни: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Съдебната палата

Предстои прокуратурата да разкрие една банкова и данъчно-осигурителна тайна. За трима от депутатите с поискан имунитет тепърва ще се преценява дали да им се повдигне обвинение. Това са депутатите Елена Йончева от БСП; Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ПП „ГЕРБ“.

Подробностите за внесения от главния прокурор Сотир Цацаров искане за снемане имунитета на шестима народни представители представи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, отлаган като час три пъти, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

На въпрос от странна на Информационна агенция „Дейли Прес“ защо тогава искането за сваляне на имунитет се внася накуп за шест депутати, Арнаудова обясни, че така чисто административно е по-лесно.

„За да се отговори по един категоричен начин е необходимо прокуратурата да има правомощия да се събират доказателства, за да се събират изводи и обосновани такива. Трябва да се разбере дали има извършено престъпление от конкретните депутати или не“, обясни още говорителят на главния прокурор и посочи, че такива са изискванията на закона.

По-категорична е прокуратурата по отношение на депутатите от „Воля“ – Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Емил Христов – те имат повдигнато обвинение за престъпен сговор на повече от едно лице за извършване на престъпления, за което се предвижда лишаване от свобода за срок от три години.

От това разследване, ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство ще бъдат повдигнати още по едно обвинение и на тримата народни представители, без да се прекратява, нито изменя старото обвинение за изнудване. През този период прокуратурата е говорила и с други собственици на аптеки и е открила нови доказателства.

Припомняме, че тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители.

Това са: лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, депутатите от „Воля“ Кръстина Таскова и Пламен Христов, депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов, както и депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев. Мотивите на Цацаров за снемането на имунитета на депутатите касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство спрямо споменатите на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията. Веднага след оповестяване на информация Георги Михайлов се отказа от имунитета си. Той бе последван от Елена Йончева и Борис Кърчев.

Арнаудова изтъкна, че искането за снемането на имунитет на народните представители е регламентирана процедура по Конституция и за да се предприемат действия, насочени към навлизане в правната сфера на депутати, е нужно НС да даде разрешени затова. Тя припомни какво са повдигнатите обвинения на депутатите и добави, че предстои разкриването на една голяма банкова и данъчно-осигурителна тайна.

Тя обясни, че повдигнатото обвинение срещу депутата от БСП Георги Михайлов е свързано с дейността му на изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Натрупаните задължения са в размер на повече от 24 млн. лева.

От думите на Арнаудов стана ясно, че са приложени договори само и единствено подписвани от него. Договорите са оценени като явно неизгодни сделки. Има безстопанственост и действията му не защитават в пълна степен интересите на болничното заведение.

Относно повдигнатите обвинения на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев сигналите са от неправителствени организации и граждани и потвърждават, че докато е бил съдружник и управител на две търговски дружества е осъществявал престъпни схеми, които са довели до ощетяване на фиска на България. Става въпрос за две данъчни престъпления. Едното е от тях е в периода юни-юли 2015 г. като в резултат на събраните данни същият е използвал документи с невярно съдържание, с които не е платил данъчни задължения в размер на особено големи размери. Касае се за ДДС в размер на 320 000 лв. Другите данни са отново за данъчно престъпление, като в същия период от време е приложена същата схема за избягване и установяването и реалното плащане на данъчни задължения в особено големи размери, като управител на друго търговско дружество.

По отношение на народния представител Елена Йонева, Арнаудова обясни, че става въпрос за образувано досъдебно производство на 31 август по сигнал на двама народни представили и още едно лице. Стартирано е разследване на пари в особено големи размери. Това, което със сигурност е установено от доказателствата е, че през 2012 г. е взето решение от едноличния собственик на капитала на дружеството „Авторска телевизия“ за създаването на съвместно дружество с друго такова, което е една офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови.

Три дни след решението през 2012 г. офшорното дружество взема аналогично решение за създаване на съвместно дружество. Вследствие на това новообразуваното дружество „Офроуд“ е открило сметка в КТБ и единственият правоимащ да оперира с паричните средства от банковите сметки е управителят на новото дружество, а именно Елена Йончева. По сметката в КТБ са постъпили 171 000 евро от уговорени 320 000 лева.

Според доказателствата към този момент средствата присвоени от длъжностни лица от КТБ не са собственост на длъжностните лица на банката, а са собственост на български граждани, които са имали влогове в тях, посочи Арнаудова и добави, че това е предикатното престъпление, което е било извършено.

„Разполага се с гласни доказателствени средства, за да бъде осъществен съставът на пране на пари“, изтъкна говорителят на главния прокурор и добави, че има свидетели, но няма да разкрие тяхната самоличност.

На въпрос кой е собственик на офшорното дружество, Арнаудова отбеляза, че зад офшорната компания стои едно от обвиняемите лица по делото КТБ. Тя не назова дали става въпрос за Цветан Василев или не.

Арнаудова изтъкна, че след снемането на имунитета на депутатите, ще се установи дали наистина се касае за престъпен произход на паричните средства, които са били трансферирани през банковите сметки и как са използвани паричните средства от Елена Йончева.

Ще се прецени и дали да се повдигнат обвинения на трима от депутатите – Елена Йончева от БСП; Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ПП „ГЕРБ“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук