ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Най-сериозно е засегната област Монтана

0
19107

Бурният вятър събори цялата фасадна стена на мол Ларго в идеалния център на Благоевград, предаде Информационна агенция „Топ Преса“.

Падна цялата метална обшивка на източната страна на сградата.

Минути по-късно падна и част от южната фасада. 

На място пристигнаха пожарни и линейки. Служители на службата за аварийно спасителни операции започнаха да почистват отломките от металните парчета в търсене на затиснали хора, за каквито подозрения имаше.

За щастие пострадали хора няма.

Изображение 379997

Служителка в заведение наблизо заяви, че гражданите са успели да се отдалечат на безопасно разстояние в момента, в който са започнали да падат метални части от фасадата. 

Двайсет души са се намирали в кафето, което е на покрива на мола. Първо са усетили миризма на дим, след това са се чули трясъци. Хората са се разбягали и излезли от сградата. 

Час след инцидента, случил се в 18.15 часа, целият район на площад „България”, където се намира Ларго мола е отцепен. На място пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който съобщи, че няма затиснати хора под отломките от фасадата. 

Разширява се периметърът на загражденията в идеалния център на града. Взето е решение разчистването на отломките да продължи, след като утихне вятъра.

Целият мол е отдаден на концесия за 30 години. През 2014 години на сградата бе сложена новата фасада с обшивката от метални пана.

Силният вятър в понеделник следобед създаде много проблеми не само в Благоевград. В София вятърът успя да изкорени и събори дървета в центъра на София и едно в Борисовата градина. На столичния булевард „Рожен“ дърво падна върху лек автомобил, за щастие без хора в него. 

Паднало дърво и клони имаше на кръстовището на улиците „Екзарх Йосиф” и „11 август” в центъра на столицата.

Друго дърво бе повалено в Борисовата градина, близо до Астрономическата обсерватория на Софийския университет. 

От Столична община увериха, че са мобилизирани всички дежурни аварийни екипи за отстраняване на последиците от силния вятър.

Множество сигнали за паднали предмети дойдоха и от Северозападна България. 

Най-сериозно е засегната област Монтана.

Там има изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети.

Няма пострадали хора. 

През втората половина на денонощието е в сила жълт код за потенциално опасно време заради усилването на вятъра.

Властите напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си. 

Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

Изображение 379990

Изображение 379993

Изображение 379998

Изображение 379995

Изображение 379996

Изображение 379999

Изображение 379987

Изображение 379988

Изображение 379992

Изображение 379989

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук