ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Тема с продължение! Оставките в БДЖ били заради лоша комуникация и напрежение (ОБНОВЕНА)

Война в "Холдинг БДЖ" ЕАД - връзки, пари, скандали

0
9697

По темата работи репортерът ни: Катя ИЛИЕВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / София 

Лоша комуникация между отделните членове в управителните съвети и липса на работа в екип. Това са мотивите в груповата оставка, която беше подадена от председателя на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и финасиста на железопътната компания Филип Алексиев в холдинг БДЖ.

Това обясни и транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг по темата, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Желязков посочи, че и неговата оценка на ситуацията е такава, т.е. съвпада с мотивите за оставките, че липсва комуникация.

„Това е моето разбиране за отговорността на целия борд на директорите“, заяви Желязков като обяснение за вълната от оставки.

Иначе Росен Желязков категорично отрече да знае и да е запознат с доклад за състоянието на железниците, който да е депозиран при него.

„Такъв доклад категорично няма“. Росен Желязков разбрал от медии за него, но отрече съществуването му.

На 24 октомври тази година Желязков е назначил вътрешна проверка в холдинг БДЖ, като срокът за нея е 40 дни. Резултатите от този одит още не са готови, затова и оставките от днес не са оценка на работата на директорите.

Една седмица срок си дава Росен Желязков – до другата седмица, за да прецени коя или кои от тези оставки да удовлетвори, стана ясно още от думите му.

Росен Желязков поясни, че на среща с ръководството на БДЖ миналия месец е получил уверение, че железопътният транспорт в момента няма проблеми с графика на движение, ремонтните дейности и текущото състояние на подвижния състав.

Като проблем транспортният министър посочи спирането на процедурата по закупуване на новите мотрисни влакове. Като в момента се очаква КЗК да се произнесе по процедурата.

Росен Желязков даде да се разбере, че повече информация ще има едва след излизането на одитния доклад.

Припомняме, днес по-рано стана ясно и че Европейската комисия съди България заради неспазване правилата на ЕС за безопасност на железопътния транспорт. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук