ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Сотир Цацаров при Слави Трифонов: Проверка на министър Горанов, за КТБ, Иванчева, „Едрите риби“ и „Ти си го избра“ (ОБЗОР)

Главният прокурор се закани за нови обвинения срещу висши политици

0
83478

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

Главният прокурор Сотир Цацаров стана вторият гост в „Шоуто на Слави“ от формата с участие на 4 от 5-те най-влиятелни фигури в България. Предишната вечер в студиото беше премиерът Бойко Борисов, а в петък на стола срещу водещия Слави Трифонов ще застане омбудсманът Мая Манолова. Очаква се през следващата седмица да дойде редът на председателя на Народното събрания Цвета Караянчева.

Единствен от общо 5-имата поканени, който отказа гостуване, е президентът Румен Радев.

За контрола върху главния прокурор

„Няма нито едно действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол. Безконтролността на главния прокурор е удобна мантра, но не е реалност. Всеки прокурор може да повдигне обвинение на главния прокурор. Това не ми изглежда логично. Моята теза и на последния мониторингов доклад на ЕК е, че трябва да се работи за механизъм, който да доведе до независим работещ начин за повдигане на обвинения на така наречените трима големи – на главния прокурор и на двамата ми колеги, председатели на върховни съдилища. Има такъв механизъм, но не съдържа необходимите гаранции“.

За обвиненията от страна на Цветан Василев

„Доколкото си спомням, твърденията, че съм получавал 100 хил. евро от Цветан Василев, са разпространени от него чрез медия. Форматът е доста добър, за да му отговоря по същия начин. Ако наистина е давал на някого 100 хил. евро за главния прокурор, аз го информирам, че те не са достигали до мен. Нито евро от тях. Изводите да си ги направи. Мисля, че отговарям съвсем ясно. Нито евро, ако въобще е давал, не е достигало до мен“.

За КТБ

„Така нареченото дело „КТБ“ не просто е със завършено досъдебно производство. Всички очакваха, че това дело ще продължи във времето. Или ако може да използвам израза – че това дело ще бъде удобно разточено. В момента е на фаза съд с внесен обвинителен акт. По това дело за първи път е използвана международна експертиза, използвана е международна одиторска компания, на която прокуратурата е заплатила и чиито одитори ще се явят в съда като експерти. Продължават и другите разследвания. Но мисля, че трябва да бъде отчетено, че едно толкова мащабно разследване бе проведено по начин, че то да стигне до съда. Всички очаквания, и политически, а до известна степен и много политически намеци и молби, бяха свързани с това да не стига до съда“.

За Владислав Горанов

Водещият Слави Трифонов представи информация, според която министърът на финансите Владислав Горанов живее в голям апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, като цената на наема за 6 години е над 250 хил. евро. На въпрос защо прокуратурата не разследва това, Цацаров отговори, че съобщените факти заслужават съответната проверка. Обвинител номер едно обясни, че не знае къде живее Владислав Горанов и добави: „Не съм слушал интервютата на министъра на финансите, но на базата на това, което прочетохте току-що, такава проверка ще стартира, ако се окаже, че това е вярно“.

За Десислава Иванчева

„Условията по моя информация категорично не се различават от условията, в които пребивават и другите задържани. В следствения арест те се определят от Министерството на правосъдието, а нашата задача е да бъдат равни. В конкретния случай е налице и немалка доза преекспониране – преекспониране на начина, по който е задържана, и преекспониране на самата обвиняема. Каквото съм имал да кажа за белезниците на краката на министъра на правосъдието, съм го казал – според мен те са съвсем излишни. Белезниците на краката не се поставят от прокурори, а от служители на Министерството на правосъдието. Напълно излишна мярка и демонстрация. Тази жена не заслужава подобно трениране. Казал съм го на министъра на правосъдието“.

За ефективността на прокуратурата

Сотир Цацаров припомни, че има обвинени висши политици и се закани да има още, но обърна внимание, че „постановяването на присъдите не е правомощие на прокуратурата“.

„По време на моя мандат са обвинени министри, зам.-министри и други висши фигури от политическия живот. Не мисля, че мандатът на главния прокурор трябва да се мери с това кои или колко висши фигури са били обвинени, а колко от тях били обвинени на базата на истински, стабилни доказателства и естествено за колко от тях обвинението е издържало в съда. Което също е критерий за нашата работа“, каза Цацаров и добави, че само преди месец е постановен четиригодишна ефективна присъда на бивш зам.-министър затвор за корупция, визирайки Христо Ангеличин.

Той цитира и предшественика си Никола Филчев, че „там където корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не е в състояние да се справи“.

„В много от случите аз считам, че работата на моите колеги е повече от добра и професионална и дава своите резултати. Едни ги възприемат като пиар, други като услуга на властта, аз ги приемам за нормални разследвания. Прокуратурата не разкрива престъпления, а осъществява обвинения, затова е необходимо службите да й представят точни, ясни и неспирани от нивото на разследваните лица оперативни данни“, обясни Сотир Цацаров.

За убийството на Иво Стаменов

„Разследването в момента е в Националната следствена служба. За съжаление, съществен напредък все още не е постигнат. Проведени са много действия. И с мое участие и това на тогавашния главен секретар, сега министър Младен Маринов. Разкриването на убийството е работа на МВР. Прокуратурата разследва и обвинява, но не разкрива престъпления“.

За „Юлен“

„Гледах предаването Ви снощи, поставихте въпроса за „Юлен“ и министър-председателят го прехвърли към мен. Ако трябва да отговоря, без да прехвърлям проблема към него, ще кажа следното по отношение на казуса „Юлен“ – всички протести, които бяха свързани с концесията, която държи, всички казуси, които бяха свързани със споровете около допълнителни лифтове, размер на концесията, концесионно възнаграждение и прочие, са били предмет на мащабна проверка на прокуратурата. В резултат на проверката до министър-председателя и целия Министерски съвет бе изпратено мащабно предложение, подписано от мен. В него предлагаме на Министерски съвет незабавно да предприеме действия, с които да приведе фактическото осъществяване на концесионните действия в съответствие с концесионния договор, да ограничи размера концесионна площ, който „Юлен“ ползват до размера по договор, да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на Закона за концесиите и най-вече да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение. Самите собственици на „Юлен“ са предложили да започнат незабавни преговори за корекция на проблемите и привеждането им към законосъобразно положение. Ако бездействието на Министерството на околната среда и водите, като цяло на Министерски съвет, продължи, прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия, независимо кой как ни прехвърля проблема“.

За „Едрите риби“

Попитан как ще коментира публичните акции, като случаите с Арабаджиеви, Стайков и Баневи, главният прокурор отговори, че „една прокурорска проверка стартира, когато има достатъчно годни разработки, или тогава, когато на прокуратурата бъдат предоставени данни, годни за образуване на досъдебно производство. А данните по тези три случая са събирани дълго време. Няма оправдателна присъда, която да не се протестира от прокуратурата. Или ако има, те са минимален процент – може би 1-2%“, коментира Цацаров, като акцентира върху това, че никога не е свързвал разследванията с предстоящи избори.

За Бойко Борисов, Николай Кокинов и фразата „Ти си го избра“

На въпрос дали се чувства личен прокурор на Бойко Борисов, както казва бившият прокурор Николай Кокинов в един от разпространените преди години аудиозаписи с неустановен произход, Сотир Цацаров отвърна категорично: „Не се чувствам личен прокурор на Бойко Борисов. Изразявам съжаление, че някой недоволен от това не е успял да заеме това място и да стане личния прокурор на Бойко Борисов. Записите на разговори на министър-председателя за мен са заварено положение. Това означава, че далеч преди да започне моя мандат е постановено прекратяване на наказателното производство. Очевидно не са били намерени достатъчно данни за престъпление. В конкретния случай на мен не ми е известно да са изтекли записи на министър-председателя или на министри за времето, за което аз отговарям, и те да са били за мен. Това е невъзможно. Да си спомним какво още каза бившият прокурор Николай Кокинов на записа. Той се оплака от мен. Помня го много добре. Оплака се, че един ден ме „гали“, а друг ден ми се кара. Каза и една фраза – „ти си го избра“. Може би е добре Николай Кокинов да каже и дали всичко това, което каза на министър-председателя Бойко Борисов в разгара на разследване, за което той бе отговарящ прокурор, не бе породено от личната му неудовлетвореност от това, че не бе повишен до заветния пост ръководител на Софийската апелативна прокуратура“.

За граничната ограда

„По въпроса за оградата имаше сигнал, подписан от Елена Йончева и други народни представители от опозицията. Докладът на ДАНС стига до заключението, че проектните стойности са били максимално и необосновано завишени, което е довело до сключването на договори за изключително завишени цени. Това от своя страна е довело до заплащания на строително-монтажни работи на стойност, далеч по-висока от тази, която е реална. Ако експертизата потвърди изводите в доклада на ДАНС, ще има обвиняеми и министри, и областни управители. Може да бъдете сигурни и в още едно – когато експертизата бъде представена, тя ще бъде публично оповестена, за да няма укори, че едва ли решенията, свързани с въпросната ограда са манипулирани“.

За варианта длъжността „главен прокурор“ да бъде изборна

„Не, не е по-добрият вариант. Ако бъде подложена на избор, някой ще трябва да плати избирателната кампания. Тогава ще стигнем едни механизми, които ще покажат деформации, далеч по-големи от сегашните. Далеч по-големи от например партийната субсидия“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV: Премиерът Борисов без страх при сценаристите на Слави – ето как отговаря на неудобните въпроси (ВИДЕО/ОБЗОР)

САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Бойко Борисов удари под кръста Слави Трифонов, извади листче от джоба си и нагледно обясни на какво дередже е държавата (СНИМКА)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук