ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS-bg.com! Разбиха група фирми, печелили обществени поръчки за саниране, но укрили ДДС

0
13077
Снимки/източник: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Съдебната палата

Над 750 000 лв. и 120 златни турски монети са иззети от фирми, занимаващи се със строително-монтажни работи и саниране.

Това обяви заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг в съдебната палата. Повод за изявата е поредната операция на службите – неутрализиране на организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери.

Групата е сформирана около фирми, които са се занимавали с обществени поръчки в строително-монтажната дейност и санирането. Те не са плащали данъци и не са се отчитали пред данъчните. Престъпната група е набирала лица с нисък социален статус, на името на които са учредявани търговски дружества, участвали са в обществени поръчки и са печелени.

Групата е действала от октомври месец 2017 до края 2018 г. Задържани са 5 лица, на четири от които са повдигнати обвинения.

Различни фирми са работили на територията на цялата страна. Сред тях са общините Главница, Лисичино и Върбица.

Едно от дружествата, контролирано от групата, за една година е ощетило бюджета с 380 000 невнесено ДДС.

В хода на операцията са иззети при претърсвания над 750 000 лв. и 120 турски златни лири с лика на Кемал Ататюрк от банкови касети.

Иззети са парични средства от банкови касети на лице, което ръководи престъпната група. Самата банкова касета е регистрирана на подставено лице, което е влизало в банката само един път, а достъп е имал само ръководителят на групата, обясни прокурорът.

Гешев се похвали, че през настоящата година средствата от мярката за неотклонение „парична гаранция“ са над 2 милиона и половина лева.

„Проблеми нямаме, а проблемите ще започнат, когато нямаме взаимодействие между институциите“, предупреди зам.-главният прокурор.

Той допълни, че през настоящата година са запорирани, иззети и обезпечени финансови средства по дела на специализираната прокуратура в размер на 50-60 милиона лева.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук