ИЗВЪНРЕДНО И НА ЖИВО В DAILYPRESS-bg.com TV! 220 кг бомба от Втората световна война затвори централна част на София (НА ЖИВО/СНИМКИ)

0
8328

Временно е спряно движението на кръстовището между столичната улица „Оборище“ и булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.
Причината е открита при строителни работи в района стара авиационна бомба. На място е осигурена охрана от полицейски патрул от СДВР до идването на експерти, които ще изземат боеприпаса, районът е заграден.

„Бомбата, открита при изкоп за метрото, е от Втората световна война, около 220 кг, и е силно корозирала“, коментира вицеадмирал Емил Евтимов, който е на мястото. Малко вероятно е да тя да избухне, но са взети всички мерки за сигурност, евакуацията за гражданите може да продължи и утре, обясни вицеадмиралът.

Заради находката е евакуирана сградата, в която се помещават 129 ОУ „Антим I“ и 164 гимназия „Мигел де Сервантес“. Извикани са сапьори от армията да огледат и обезвредят авиационната бомба. Може да се наложи разширяване на евакуацията и с жилищни сгради в квартала.

Откритата бомба е голяма и взрив може да нанесе големи разрушения според военни. Невзривеният боеприпас ще бъде транспортиран и обезвреден от специалисти от ВВС и Сухопътните войски.

За отстраняването на бомбата ще бъде използвана подемна техника. Военна полиция осигурява ескорт на придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района.

Сградите, които имат изглед към сградата на Военна академия, са евакуирани, коментира пред БНР зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

„Най-вероятно авиационна бомба, доста стара, десетилетия е била заровена. Сега, при изкопните работи за основата на новата метростанция, се натъкват строителите. Информирали са дежурния на Военна академия, оттам сигналът постъпва при нас. Бомбата е около двестакилограмова, силно корозирала, дълга е около метър, метър и нещо, диаметърът е около 30-40 сантиметра“, обясни Златанов.

Невзривеният боеприпас ще бъде разузнат, транспортиран и унищожен на безопасно място.

Временно се променя маршрутът на следните линии на градския транспорт:
– Автобусна линия №72 се отклонява през булевард „Драган Цанков“, булевард „Яворов“;

– Автобусна линия №75 се отклонява през улица „Гурко“, булевард „В.Левски“ и булевард „Янко Сакъзов“, откъдето продължава по маршрута си;

– Автобусна линия №213 в посока централна гара се отклонява през булевард „Ситняково“, в обратна посока маршрутът не се променя;

– Автобусна линия №9 ще движи през улица „Гурко“, булевард „В. Левски“, булевард „Янко Сакъзов“ и по маршрута си.

– Автобусна линия №280 ще преминава през улица „Гурко“ пред Националния стадион „Васил Левски“.Изображение 385328

Изображение 385327

Изображение 385340

Изображение 385341

Изображение 385350

Изображение 385351

Изображение 385376

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук