Иванчева и Петрова илизат под домашен арест без гривни

0
3603

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров не може да излязат под домашен арест с наблюдение и контрол с електронни гривни.

Това става ясно от писмо на началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София до председателя на Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че според определението на съда от 19.12.2018 г. Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров трябваше да бъдат освободени от ареста при условие на осъществяване на електронно наблюдение. Това е трети път, когато специализирания съд освобождава двете обвинени за взимане на подкуп.

„Към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение домашен арест“, е отговорът на началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията“.

Системата за електронно наблюдение, която трябва да бъде внедрена по проект „Модернизиране на пенитенциарната система в България“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, все още не е пусната в реална експлоатация с въвеждане на реални правонарушители в нея, тъй като в момента се реализират допълнителни поддейности, пряко свързани с внедряването на Системата за електронно наблюдение.

Иванчева и Петрова обаче със сигурност този път ще излязат от ареста. Това стана ясно и от определението на съдия Иво Хинов, който пуска обвиняемите за трети път с по-лека мярка за неотклонение.

Решението беше малко по-различно – то не влиза в сила незабавно, а три дни по-късно. В мотивите съдията пише, че това всъщност е добро за подсъдимите, защото в противен случай държавното обвинение може да внесе протест срещу незабавното изпълнение, което пък може да се уважи от апелативните съдии и по този начин Иванчева и Петрова да останат зад решетките поне до окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен съд.

„Така – чисто практически – макар и актът за незабавно изпълнение „на пръв поглед“ да изглежда, че е в полза на подсъдимите – в действителност той ще увреди тяхното положение. Те ще бъдат принудени да изчакат окончателното решение на втората инстанция в условията на следствения арест“, пише Хинов, цитиран от news.lex.bg.

След решението двете да бъдат пуснати, то беше обжалвано от прокуратурата.
Впоследствие стана ясно, че обвинението е подало протест и срещу определението в частта му, в която изпълнението се отлага с 3 дни. По-късно обаче този протест е бил оттеглен.

По закон апелативните съдии имат 7 дни, за да се произнесат по същество за мерките за неотклонение на тримата, докато това стане Иванчева, Петрова и Дюлгеров със сигурност ще са извън килиите.

Съдията нареди на началника на Седмо районно управление на полицията в „Младост“, на СДВР и на МВР да организират периодичен контрол дали подсъдимите спазват домашния арест. Униформени трябва да проверяват двете поне веднъж на 24 часа.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук