Извънредно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Иванчева и Петрова пуснати под домашен арест? (ОБНОВЕНА)

0
21897

Съдът е решил да пусне Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се приберат вкъщи. Това се съобщава на профила на Десислава Иванчева във фейсбук, видя Информационна агенция „Дейли Прес“.

Това ще стане след разпита и на последния свидетел по делото, което ще се случи на 25-ти този месец, съобщи за Информационна агенция „Дейли Прес“ Петър Кърджилов.

Промяната на мярката на домашен арест може да стане след като бъде разпитан и последният свидетел, който е служител на общинската администрация на район „Младост“ – архитект Руси Русев.

Към момента не е ясно дали решението за по-лека мярка за неотклонение въобще ще влезе в сила, защото в 7-дневен срок прокуратурата може да обжалва пред Апелативния съд, заяви Петър Кърджилов – бивш експерт по връзки с обществеността на района по времето на Иванчева.

Кърджилов днес се явил като свидетел по делото, но неговият разпит не е бил протоколиран. Той е говорил като експерт по публична комуникация. „Всичко, което стана от 17 април (публичният арест пред националния стадион „Васил Левски“ – б.р.) до сега – публични речи на прокуратурата и на КОМПИ и останалите факти около основния свидетел Ваклин, СРС-тата – всичко това води към извода, че Иванчева и Петрова са жертви на престъпление по набедяване – 286 чл. от Наказателния кодекс (НК).  Моля съдът да има предвид това мое свидетелстване при всичките си следващи заседания по делото“, казал в съда Петър Кърджилов.

По думите му, решението на съдията е това да не се протоколира.

Свидетелството на Кърджилов е в отговор на въпрос от адвоката на Десислава Иванчева – Марин Марковски. „Чували ли сте искане на подкуп от Иванчева или подобна практика“, е въпросът на Марковски. Отговорих, че не съм виждал подобно нещо и всичко, което съм проследил води до констатацията, че става въпрос за набедяване“, каза Кърджилов.

По думите му, служителите, които днес минаха на разпит в общината почти всички свидетелстват, че при нейното управление районът се е развил по отношение на зелени политики – изградени са нови детски площадки, градинки.

Обвиняемата бивша заместник кметица Биляна Петрова също се е включила към разпита на свидетели, за да каже как е било преди и по време на мандата на Иванчева.

Припомняме, че тази сутрин се проведе поредното съдебно заседание по обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова за взимане на подкуп от предприемача Александър Ваклин. Стана ясно обаче, че Иванчева и Петрова няма да имат промяна в мярката, докато не бъдат разпитани всички свидетели по делото, явно с мотив да не могат да влияят на свидетелите.

Припомняме, че на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. „Васил Левски“ в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в „Младост“ Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район „Младост“.

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук