Изхарчили сме повече ток по новогодишните празници

0
13177

Изхарчили сме повече ток по новогодишните празници. Това сочат данни на EVN България.

В периода между 29 декември 2018 г. и 1 януари 2019 г. клиентите са консумирали общо 111 552 MWh електроенергия. Това е повече спрямо същия период миналата година, когато стойностите са били 109 512 MWh.

Най-високо е било потреблението вечерта на 31 декември 2018 г. – 1 693 MW.

От дружеството напомнят, че консумация на електроенергия е винаги по-висока през декември спрямо ноември, като тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишните празници.

От своя страна от ЕНЕРГО-ПРО отчитат близо 57 700 мегаватчаса потребление на електроенергия за периода 30 декември 2018 – 1 януари 2019 г., което е повишение с над 9%. Както и през минали години клиентите на електроразпределителната компания са консумирали най-много електроенергия в последния ден от годината, 31 декември, като през 2017 потреблението в празничния ден е било близо 19 000 мегаватчаса, а през 2018 – 20 220 мегаватчаса.

От EVN България предоставят и няколко практически съвета за разумно потребление на електроенергия:

  • не покривайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
  • при закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще отоплявате.
  • проветрявайте помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените.
  • намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.
  • не поставяйте отоплителни тела близо до хладилник.
  • в режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност ги изключвайте напълно от щепсела.

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване на данните от електромера си.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук