Инцидентът с влака в Кресненското дефиле е бил предотвратим, увери експерт

0
2103

Инцидентът с влака в Кресненското дефиле е бил предотвратим.Това заяви пред бТВ Веселин Киров от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и посочи, че е трябвало да се вземат определени превантивни мерки.

Вчера министърът на транспорта Росен Желязков определи инцидента като класически случай на форсмажор с непреодолима сила.

Според Веселин Киров обаче непреодолимите природни сили са често извинение, с което се оправдават много от хората, от които зависи взимането на решения и носенето на отговорност.

Той е на мнение, че намаляването на разходите в държавната железница е довело до съкращаването на броя на кантонерите.

Те имат основна роля за функционирането на железниците, защото оглеждат участъците от линията за потенциални рискове, обясни Киров и допълни, че преди 30 години на места като Кресненското дефиле, откъдето минава жп линията, са поставяни и постройки с денонощно дежурещ кантонер.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт са внесли официално запитване за това какъв е броят на работещите кантонери към момента.

Киров заяви, че според информацията, с която разполагат, служителите са толкова малко, че на един кантонер се пада да измине десетки километри линия на ден.

 Това обаче е физически невъзможно, категоричен е той.

Според него другият механизъм, с който могат да се предотвратят инциденти, е поставянето на сигнална система на всеки 1000 метра от линията. Релсовите вериги се разделят на по-малки части и това позволява навременното сигнализиране на влака, който е с по-дълъг спирачен път, обясни Киров и допълни, че на мястото на инцидента сигналният участък е 9 километра.

Според него машинистът не е могъл да реагира, защото влакът е тръгнал на зелен сигнал и докато се е движил, каменният блок се е откъснал и е паднал на линията.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт се опасяват, че след построяването на магистрала „Струма“ подобни инциденти ще зачестят, защото тя ще минава точно по разпуканите скали над жп линията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук