Искат постоянен арест за четирима, подготвили фалшиви €10 млн. и $1,600 млн.

0
2521

От Специализираната прокуратура обвиниха четирима за участие в организирана престъпна група за печатане и разпространение на фалшиви евро и долари.

Те подготвили фалшиви общо €10 млн. и $1,600 млн. Мъжете са задържани за до 72 часа. От Спецпрокурата са поискали Спецсъдът да наложи постоянен арест. Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения към някои от тях – за фалшиви лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Четиримата бяха задържани на 20 октомври 2018 г. в курорта „Слънчев бряг“. В операцията са участвали полицаи от Бургас, Пловдив, ГДБОП и спецпрокурори.

Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудвана печатница. Тя била в подземен етаж на хотел „Кантилена“ в „Слънчев бряг“. Други двама бяха задържани в Пловдив. В жилището на единия от тях се съхранявала готовата „продукция“.

При обиска в нелегалната печатница са открити листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро. Имало и с номинал 50 щатски долара. Общата стойност на б е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара.

В дома на единия от обвинените в Пловдив, са открити фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал $50 на стойност 100 хиляди долара.

В същото жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис.

Според събраните доказателства, в които има Специални разузнавателни средства (СРС), групата е организирана в началото на 2018 г. Тогава е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали.

Според експерти от Европол и Сикрет сървис, фалшивите копюри са с изключително високо качество.

Според доказателствата групата е започнала опити за продажба на фалшиви банкноти на черния пазар през септември 2018 г. Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите. Целта е била парите да се реализират и в страни извън ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук