И зам.-кметът Барбалов има забележки към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

0
17105

И зам.-кметът Дончо Барбалов има забележки към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, но за да има реална преценка, трябва да се изчака той да приключи.

„Наистина, нека да свършат работа фирмите, строителите, да видим ще има ли санкция, няма ли да има и тогава да съдим. За всеки строителен обект е така. Дори вкъщи, когато човек прави ремонт, докато не приключиремонтната дейност, нещата изглеждат доста грозно. Всички се надяваме накрая да бъде добър резултатът“, коментира той пред БНР.

Барбалов смята, че има подобрение в работата по столичната инфраструктура в последните години. Налаганите глоби отиват като приход в бюджета на общината и след това, с решение на Общински съвет, се разходват и за други дейности. Зам.-кметът иска увеличение на гаранционните срокове при големи инфраструктурни обекти, подкрепя и въвеждането на по-високи данъци за притежатели на стари автомобили заради вредните газове.

Ще дадем възможност, когато тази законова промяна бъде факт, всеки да може да проверява и да види какъв би бил новия данък на неговото превозно средство, а не да научи, когато се яви на касата за заплащане. Търсим и такава услуга да предоставим на гражданите“, добави той.

Работна група анализира варианти, за да може от 2020 да има нов модел за събиране на такса „смет“, за 2019 година размерът ще се запази.

Във връзка с данъка върху основно жилище и отстъпката от 50%, когато собственикът му има и второ, зам.-кметът обясни, че „ако някой има 5-6 жилищата, очевидно е заможен човек и не би било редно да ползва преференции за основно жилище за всички тези жилища. В София ние сме въвели контрол от няколко години, където имаше хора, които злоупотребяват с това – имаха по 5-10 основни жилища на територията на общината. Наистина мисля, че е справедливо на територията на страната също да се подходи по този начин„.

„В зоната на ул. „Граф Игнатиев“ се прави първият от 35 години основен ремонт, включващ цялостна подмяна на подземната инфраструктура, настилки, осветление, градско обзавеждане, релсов път и контактно-кабелна мрежа. В момента улицата, както и площадите „Гарибалди“ и „Славейков“, са строителни площадки, на които се работи и не е завършен цялостно нито един участък“, коментират в своя позиция групата на ГЕРБ в СОС, цитирани от 24 часа.

Според групата, Иван Велков, член на Група 5 и общински съветник от ПП „Зелените“, е участвал в комисията, избрала „Джи Пи Груп“ и знае, че в договора е заложена глоба от 1,2 млн. лв. за некачествено изпълнение. За неспазване на срока има и санкция от 240 хил. лв. на ден, като гаранцията, задържана по сметка на общината е 600 хил. лв.

Те допълват, че ситуацията напомня приказката за „Нероден Петко“, като се „роди Петко и да видим кой си е свършил работата, и кой не е

„Групата на ГЕРБ винаги е настоявала за максимална публичност и контролпри изпълнението на обектите. Изискваме фирмата изпълнител и фирмата, изпълняваща строителен надзор на обекта, да предоставят информация за всички извършени до момента строително-монтажни дейности, както и всяка седмица да правят публичен отчет по изпълнението и контрола на обекта“, допълват от групата на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук