Каракачанов: България направи достатъчно в Афганистан

0
13832

България направи достатъчно в Афганистан, смята вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той очаква на следващото заседание на НАТО да бъде разгледан форматът на участие на страните от Алианса в Афганистан. 

Това съобщи bTV, позовавайки се на министъра, който в Плевен участва в тържествената церемония по посрещане на 36-ия ни контингент от Афганистан.

Повод за неговото изказване е предстоящото изтегляне на половината от контингента на САЩ в Афганистан.

Към момента САЩ имат 14 000 бойци в централноазиатската страна.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече“, категоричен е Каракачанов.

Той смята, че ако американската политика е да изтегли контингента си от Афганистан, България няма повече работа там.

Настоящето българско участие в Афганистан е от контингент от 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар. Част от бойците ни са инструктуро на местните сили за сигурност.

НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия „Решителна подкрепа“, в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

При евентуалното оттегляне на САЩ от Афганистан, трябва да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Старши националният командир на завърналия се 36-ти контингент от Афганистан Веселин Василев заяви, че към момента остава заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар. Последната атака беше на 20 декември 2018 г.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук