Каракачанов: Мислят, че имат мишок срещу себе си. Това ме амбицира

Вицепремиерът ще съди клеветниците заради историята с арестите заради българско гражданство

0
19679
Снимка: Веселин Боришев

„Това не са фалшиви новини, това е кампания, която цели да обслужи нечии интереси. Мислят, че имат мишок срещу себе си. Но това още повече ме амбицира“.

Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред Канал 3 в предаването „Беновска пита“. Поводът – арестите за корупция в агенцията за българите в чужбина, придобиването на българско гражданство. Сред арестуваните е и предсесателят на агенцията (ДАБЧ) Петър Харалампиев, който е кадър на ВМРО и предложен от партията за поста. Бившата служителка на правосъдното министерство Катя Матева, която е сред подалите сигнали до ДАНС и прокуратурата за злоупотреби с даването на българско гражданство заяви преди дни, че именно ВМРО се е облагодетелствало от схемата.

По-рано днес двама бивши зам.-министри на правосъдието – Илия Ангелов от кабинета „Орешарски“ и Петко Петков от кабинета „Борисов 2“ заявиха в различни медии, че данни и сигнали до прокуратурата за нередности в ДАБЧ има още от 2014 г. Според Петков в един от докладите след проверка тогава е пишело, че кандидати за българско гражданство заради произход, които нямали доказателства за това, са посочвали за кореспонденция адрес на столичната улица „Пиротска“, където е централата на партията на Каракачанов. 

Красимир Карачанов заяви днес, че се готви да заведе дела срещу всеки, който твърди, че ВМРО или той лично са имали нещо общо със схеми за българско гражданство. Преди дни вицепремиерът обяви, ядосан в студиото на бТВ заради случая, че „ще се гръмне на столичен площад, ако се докаже, че се е облагодетелствал“. Днес на въпрос носи ли си пистолета, той заяви:

„Не го нося, защото нямам намерение да се гръмна. Но ако някой много прекалява, ще го гръмна в съда“, препращайки към намерението си да води дела срещу клеветници. Вече били наети и адвокати.

Каракачанов допълни, че Катя Матева, която отправя обвиненията, е била дисциплинарно уволнена от министерството, след като не е вписала съдебни решения за даване на българско гражданство и е прикрила документи и досиета на кандидатствалите.
Припомни, че на служителката е бил отнет и достъпът до класифицирана информация от ДАНС, след което тя започнала да пише сигнали. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук