Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

0
35227

Не могат да бъдат бити полицаи и военни. Докато съм министър на отбраната в тази държава, няма да мълча, заяви вицепремиерът по повод въпроси на журналисти за посещението му във Войводиново от вчера.

Вицепремиерът обаче се ядоса на въпроси за лексиката и стилистиката му на изказване по отношение на гетата.

„Вие как ги наричате, на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде, стига сме се правили на по-големи католици от папата. По-важно е друго и всички го виждаме. Този модел, 30 години, не води до интеграцията на това население. Води до точно обратното“, посочи Каракачанов.

По думите му никой, без значение какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има и от кой етнос е, не може бие полицаи и военни.

„Кой да защитавам аз? Престъпниците ли, че за 25 години усвоиха фондове за интеграция, а живеят по-зле от преди ли? Това ли е въпросът? Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е еднакъв за всички. Не може да има привилегировани групи от населението, не може да имаш само права без задължения“, коментира Каракачанов.

Припомняме, че днес стана ясно, че сдружение „Единство“ от Хасково е подало жалба в Комисията за защита от дискриминация по повод думите на Каракачанов вчера във Войводиново. От сдружението искат и оставката на Каракачанов и заплашват с протести на ромите в цялата страна.

Лидерът на ВМРО и военен министър отиде спешно в селото, след като на Йордановден военнослужещият от Специалните сили Валентин Димов бе пребит от двама цигани заради забележка, че вървят по пътното платно.

Каракачанов се срещна с местните власти и организира незабавно събаряне на опасните постройки (15 на брой) и последващи мерки за изселване на незаконно пребиваващите на общински терени. На територията на махалата по данни на властите живеят около 250 души, а нито един от тях няма адресна регистрация на място. Около стотина са регистрирани на други адреси в селото.

Пред медиите вчера Каракачанов заяви, че циганите в България са станали много нагли, а гетата вече не са търпят. По думите му положението не може да продължава по този начин и да се търпи прослойка от населението да е: „абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да не се съобразява с никой, да не уважава живота и другите“.

Искат да ги поят, да им строят къщи, да ги дундуркат„, обясни гледната си точка за гетата Каракачанов.

И вчера се състоя протест на жители на село Войводино с искане за осигуряване на реда и спокойствието в населеното място. Очаква се тази вечер те да излязат отново.

Едновременно с това проверка от тази сутрин показа, че част от обитателите на гетото вече се изнасят.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук