Кой български политик е най-голямата жертва на фалшиви новини – СПРАВКА НА АГЕНЦИЯ ДЕЙЛИ ПРЕС

Освен, че новините за Борисов са крайно фалшиви, са от тотално непопулярни сайтове

0
207704
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Кои са най-споделяните новини на най-големите политици в България и кои от тях са фалшиви? Това проучване направи Информационна агенция „Дейли Прес“, изследвайки три имена – премиера и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на водещата опозицонна партия БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев.

Проучването прави мониторинг на най-споделяните в социалните мрежи новини за тримата политика презп последната една година.

Резултатите са следните. От четирите най-споделяни новини за Бойко Борисов и четирите са фалшиви и са многократно по-споделяни от която и да е друга политическа новина за останалите двама в изследването. Нито една от най-споделяните новини за Корнелия Нинова не е фалшива, а сред четирите най-споделяни новини за президента Румен Радев само една е фалшива.

Ако трябва да обобщим, кой от тримата най-големи политици у нас страда от явлението „фалшиви новини“, то положението е следното:

За Бойко Борисов -100% фалшива информация
За Румен Радев – 25% фалшива информация
За Корнелия Нинова – 0% фалшива информация

Освен, че новините за Борисов са крайно фалшиви, са от тотално непопулярни сайтове. Фалшивата новина за Румен Радев е от абсурдно измислен сайт. Но в същото време и четирите фалшиви новини за Борисов са с рекорден брой споделяния. Най-споделяната новина за Бойко Борисов през последната година е получила над 34 000 споделяния. Това е тотален рекорд.

Ето разпечатки от справката.

Фалшивите новини са маркирани:

Бойко Борисов:

Корнелия Нинова:

Румен Радев:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук