Колцентрове въвлечени в измамни схеми

0
11158

Прокуратурата разкри иновативна измамна схема за милиони левове.

Това е поредното дело без съпоставка в българската история„, заяви на брифинг зам. гл.прокурор Иван Гешев.

По думите му става въпрос за класическа измамна схема, която се възползва успешно от съвременните технологии и е адаптирана към тях. Характерно за схемата, е че кръгът от потенциални жертви е неограничен.

„Измамната схема в момента е хит в Европа“, подчерта той.

Организирана е чрез така наречените колцентрове с множество служители, като голяма част от тях не са запознати с целта на извършваната дейност. Два са колцентровете и се намират на територията на София, обясниха от Прокуратурата. Ръководени са от 28-годишен българин, 50-годишен израелски гражданин и сръбски гражданин. При разследването са извършени множество претърсвания на офиси и жилищни помещения, заяви началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев. Подробно са изследвани механизмите, по които са действали измамниците. Създадени са седем платформи с интернет хостинг в Естония. Съгласно европейското законодателство нямат разрешение от съответните органи да оперират чрез тях.

Жертвите на измамата са приканвани с реклами в интернет. Използваните средства са интернет телефония, voiceover IP.

Измамниците са презентирали търговия и финансови инструменти за инвестиции, след което са убеждавали жертвите, че от техните инвестиции ще получат големи печалби. Огромни суми пари са превеждани по интернет платформата, откъдето са били разпращани по различни банкови сметки в цял свят, за да бъде прекратена връзката и да бъдат затруднени разследващите.

Характерно за измамната схема е липсата на обратна връзка или при опит да се анулира преводът, започват системни заплахи към потърпевшите.

В резултат само за тази година щетата е до милиони левове. Има лица с над 100 000 евро щети. 17 са известните жертви до момента.

На този етап Специализирана прокуратура е привлякла трима обвиняеми за участие в организирана престъпна група, заяви наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. В петък от СП е внесено искане за мярка за неотклонение, като обвиняемите вече са с постоянна мярка задържане под стража.

„Българското разследване на случая е едно от първите, което разкрива и изобличава извършители на такъв род иновативни престъпления“, заяви Явор Колев.

Престъпната схема в България беше прекратена, категоричен е Явор Колев.

Задържаните брокери са 13 и са използвали при комуникацията с клиентите фалшива самоличност.

Някои от брокерите, които впоследствие са разбирали, че участват в престъпна дейност, са били уволнявани и по-късно привличани като свидетели по делото.

В България схемата е действала около година. А специализирана прокуратура работи по случая от юни месец.

Мнимите ръководители са с богат международен опит в областта на измамите и са придобили значителни приходи. Гешев заяви, че не разполага с информация как е организирана измамата между тримата ръководители на колцентровете.

Към момента прокуратурата не разполага с данни за други компании, в които действа тази иновативна схема.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук