Концесията на летище „София“ не е законна, според БСП

0
2066

От БСП внесоха сигнал в прокуратурата. Сигналът е с искане за проверка и отмяна на решението на Министерския съвет, с което е започнала процедура за отдаване на летище „София“ на концесия.

„Летище „София“ е най-голямото летище в Република България. То е част от обектите, които са в списъка от значение за българската национална сигурност“, заяви депутатът от левицата Елена Йончева. Тя цитира и чл. 24 от Закона за концесиите, според който не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбрана на България.

Летище София е записано като обект от националната сигурност на държавата в постановление на МС от 2009 г., посочи Филип Попов от БСП. Той обясни, че именно противоречието с материалния закон – предвид чл.224 и постановлението на МС – е мотив да се внесе сигнал до главния прокурор.

Върховенството на закона в една правова държава следва да се спазва и заради това е нашият сигнал, категоричен е Попов.

„Летището е държавна собственост към настоящия момент. За миналата година са минали 6,5 млн. пътници, летището е на печалба, в същото време се отдава на концесия за много голям период от време“, коментира Попов.

Според него другите летища в страната не попадат в постановлението на МС и могат да бъдат отдавани на концесия.

Елена Йончева припомни, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство поради съмнения за националната сигурност. Тя подчерта, че данните от последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България сочи, че корупцията и кражбите у нас идват от големите инфраструктурни проекти. Попов допълни, че процедурата е стартирана в нарушение на собственото постановление.

Попов не подкрепи аргумента, че с концесионни такси от летище „София“ ще може да се стабилизират Българските държавни железници (БДЖ). По думите му, правителството е раздало над милиард лева с министерски постановления, които не са предвидени за БДЖ. Раздадени са за редица, може би, важни и приоритетни за това правителство обществени поръчки, за градинки, паркове, чешмички и т.н“, коментира той.

„Една от нашите тези по време на дебатите по концесията беше, че в нереформирана структура, в която очевидно за всички български граждани се източват средства, каквато е БДЖ, да се налеят пари от печеливша структура, е меко казано нелогично“, коментира и Явор Божанов.

От БСП очакват повече гласност, за да се ускори процедурата по спиране на концесията.

Припомняме, че обявените изисквания за концесия на летище „София“ са с прогнозна стойност 3 898 229 907 евро без ДДС. Те бяха публикувани на 5 юли 2018 г. в официално обявление на Министерство на транспорта.

Според документа, концесията е със срок 35 години, за над 7,6 милиарда лева. Поръчката включва изграждане на трети терминал през първите 10 години от концесията.

На 3 октомври стана ясно, че първата фирма, която заяви официално своето намерение да кандидатства за концесията на летище „София, е британският летищен оператор Manchester Airport Group. Компанията участва заедно със своя партньор в лицето на китайската Beijing Construction Engineering Group.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук