Критики от Брюксел за получаването на българско гражданство

Докладът на Европейската комисия

0
2817

Докладът на Европейската комисия, в който се очакват критики, включително към България, относно липсата на достатъчно проверки за произхода на средствата на желаещите да получат европейско гражданство, ще бъде оповестен утре около обед. 

По неофициална информация, докладът ще отправи призив за синхронизиране на законодателството ни. Той се появява точно седмица преди предложението за законопроект от българското правосъдно министерство. bTV поиска предварително мнението на ЕК за последствията от доклада, както и коментар от страна на българския външен министър.

„Практика е в сряда да се представя дневния ред на редовното заседание на Комисията. Не мога да коментирам детайлно всички въпроси, които комисията ще разгледа утре. Никога не го правим предварително. Но ако утре сте тук с нас, ще научите всичко по този изключително важен въпрос”, посочи Маргаритис Схинас, говорител на ЕК.

„Това, което, според мен, трябва да бъде важно, е дали наистина са реални тези инвестиции, дали хората, които искат да придобият това гражданство живеят в България и имат намерение наистина да поддържат тези инвестиции, т.е това да не са кухи инвестиции, това е много важно”, посочи Екатерина Захариева, министър на външните работи.

По-рано днес в Брюксел от Брюксел дойде положителна новина за потребителите на територията на ЕС. След изслушване на българския омбудсман Май Манолова, българската петиция срещу двойния стандарт при храните остана отворена. Това означава, че ще има механизъм, който да следи процеса.

След това Комисията по вътрешен пазар прие потребителския пакет на комисаря по правосъдие и потребители Вера Юрова. След заявената по този начин добра воля, е възможна забрана на двойния стандарт още в рамките на настоящия мандат на европарламента.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук